Hoe een grap over Fox verdween uit Simpsons

De makers van de satirische animatieserie The Simpsons schoppen graag tegen rechtse schenen. Nieuwszender Fox is een geliefd doel. Maar als Fox de grap waardeert moet het wat harder.

Openingsscène uit de aflevering The Fool Monty, met FOX-sneer op helikopter (boven). Homer Simpson als King Kong in de volgende aflevering. In this publicity image released by Fox, Bart Simpson, an animated character from "The Simpsons," is shown during the opening sequence of the "MoneyBart" episode, which aired on Sunday, Oct, 10, 2010. (AP Photo/Fox)
Openingsscène uit de aflevering The Fool Monty, met FOX-sneer op helikopter (boven). Homer Simpson als King Kong in de volgende aflevering. In this publicity image released by Fox, Bart Simpson, an animated character from "The Simpsons," is shown during the opening sequence of the "MoneyBart" episode, which aired on Sunday, Oct, 10, 2010. (AP Photo/Fox) AP

Even leek het op censuur. De The Simpsons had twee grappen over Fox News, de nieuwszender van het tv-bedrijf Fox dat ook de satirische animatieserie uitzendt. Maar de tweede grap werd er uitgehaald.

De recente aflevering The Fool Monty opent met een helikopter van Fox News met de slogan: ‘Fox News: niet racistisch, maar wel nummer 1 onder racisten’. Een verwijzing naar het rechtse imago van de nieuwszender. In de aflevering daarna kwam de helikopter weer langs, nu met de slogan: ‘Fox News: Niet geschikt voor kijkers onder de 75’. In de versie op website Fox.com is de tweede grap echter vervangen door een grap met Homer Simpson als King Kong.

Had het machtige Fox ingegrepen? Integendeel, zegt Simpsons-producent Al Jean in de Amerikaanse krant The New York Times. Fox News toonde zich zo vereerd met de eerste grap dat deze werd geciteerd door Bill O’Reilly in zijn opinieprogramma The O’Reilly Factor. De makers van The Simpsons hebben echter een naam hoog te houden als treiterkoppen die voor niets terugdeinzen – als het slachtoffer het leuk gaat vinden, is de angel eruit. Dus besloten de makers er met een tweede grap overheen te gaan.

Deze grap werd echter op het laatste moment gemaakt. En een animatieserie als de Simpsons heeft een lange productietijd. Om geld te besparen werd de grap alleen in de Amerikaanse tv-versie ingeschoven. En niet in de versies voor de website en de buitenlandse markt. Daarin zit nog de oudere grap met King Kong.

Het rumoer op internet rond de vermeende censuur bracht producent Jean wel op een idee om de komedie sneller op de actualiteit te kunnen laten reageren: „Dit is nieuw terrein voor ons. Om van een programma met een lange productietijd toch een soort dagelijkse show te maken. Je kunt er iets tussendoor gooien wat onmiddellijk gaat rondzingen op internet. We probeerden hiermee aan te sluiten op de nieuwe manier waarop humor wordt gemaakt.”

In de volgende aflevering komen geen nieuwe grappen over Fox News. Deze gaat over popzangeres Kate Perry, bekend van I Kissed a Girl. Al Jean: „Er zit geen helikopter in, opdat we langer konden inzoomen op Kate Perry’s decolleté.”