Fijn het ravijn van de kitsch in

December is een goede maand voor bioscopen: tijd voor actie- en familiefilms. Met dit jaar één echte kerstfilm, het Noorse ‘Coming Home for Christmas’.

Een bittere ex-echtgenoot infiltreert als kerstman in zijn oude huis in 'Home For Christmas' scene uit de film Home for Christmas (2010) Oorspronkelijke titel: Hjem til jul FOTO: Cinemien
Een bittere ex-echtgenoot infiltreert als kerstman in zijn oude huis in 'Home For Christmas' scene uit de film Home for Christmas (2010) Oorspronkelijke titel: Hjem til jul FOTO: Cinemien

Home For Christmas. Regie: Bent Hamer. Met: Reidar Sørensen, Nina Andresen Borud, Tomas Norström, Arianit Berisha. In 8 bioscopen. ***

Er zijn films waarvan het publiek houdt en die critici verafschuwen: Home for Christmas, een zeer toegankelijke film van arthouseregisseur Bent Hamer, is een kandidaat. Hij wil niet echt deugen, maar is toch ook wel lekker, deze enige echte kerstfilm van december.

Home for Christmas is een mozaïekfilm gebaseerd op korte verhalen van de Noorse auteur Levi Henriksen. Kerstavond in een Noors dorp Skogli. Een dame wacht op haar minnaar: twee borden, parfum in het decolleté en waxinelichtjes. Een boze man klaagt dat zijn ex de sloten heeft vervangen en zijn kinderen bij hem weghoudt: alsof hij gevaarlijk is! Een dronken zwerver wil zijn zieke ouders opzoeken. Een jonge vrouw tuigt de kerstboom op, haar man, een dokter, sneert cynisch. Daar gaat zijn pieper alweer.

Een mozaïekfilm in de trant van Love Actually: de personages komen elkaar nooit tegen, maar hun rond elkaar cirkelende verhalen vormen een geheel. Soms neemt het een lugubere wending, maar loopt het goed af, soms wordt hoop wreed gesmoord. Maar het gaat over eenzaamheid en liefde, over spijt, berusting en hoop: Kerstmis dus.

Zou het moeilijk zijn zo’n film te maken? Lijkt me niet: kwestie van ritmisch monteren met veel cliffhangers. Voeg daarbij Hamers’ kraakheldere wintercinematografie en zijn neus voor de poëzie van het alledaagse: tot driekwart werkt Home for Christmas goed en zak je weg in een donzen kerstsfeer van mededogen en melancholie. Helaas glibbert de film dan het ravijn van de kitsch in, met zelfs een actuele kerststal en een kindeke Jezus van de Balkan.

Home for Christmas is als zo’n kerstdiner in familiekring: was die vijfde gang nou echt nodig? Misschien wel, want het is Kerstmis.