België steeds nadrukkelijker op de korrel

RNPS IMAGES OF THE YEAR 2010 - European Central Bank Chairman Jean-Claude Trichet appears before the Committee on Economic and Monetary Affairs of the European Parliament in Brussels, June 21, 2010. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: BUSINESS IMAGES OF THE DAY)
RNPS IMAGES OF THE YEAR 2010 - European Central Bank Chairman Jean-Claude Trichet appears before the Committee on Economic and Monetary Affairs of the European Parliament in Brussels, June 21, 2010. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: BUSINESS IMAGES OF THE DAY)

De schuldencrisis in Europa komt nu ook voor het gevoel steeds dichterbij. Grote beleggers worden steeds kritischer over België. Waarom?

“Beleggers nemen het België kwalijk dat er geen regering is die keuzes kan maken over bezuinigingen,” zegt financieel redacteur Melle Garschagen. “Het land wordt gegijzeld door de politieke impasse. De Belgische economie groeit dit jaar volgens prognoses netjes met 2 procent. Maar de staatsschuld in België is bijna even groot als het bruto binnenlands product en dit kan oplopen tot 150 procent in 2015.”

Het percentage dat het land moet betalen op staatsobligaties loopt op. Ook moeten beleggers meer betalen om zich te verzekeren tegen een Belgisch failliet, meestal een veeg teken.

België is overigens niet alleen. Ook Frankrijk, Spanje en Italië zien de renteverschillen vergeleken met Duitse obligaties oplopen. De voortuitzichten zijn ronduit somber. Willem Buiter, hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup, stelde maandag dat Portugal insolvabel is. Spanje heeft volgens Buiter ook steun van de ECB of het Europese stabiliteitsfonds nodig om te overleven.

Garschagen:  ”Economen voorspellen dat na een Portugees beroep op Europees geld steun aan Spanje niet meer mogelijk zijn zonder dat het reddingsfonds uitgebreid wordt met honderden miljarden. Maar Spanje kan niet vallen, omdat andere landen te veel belangen hebben in het land.”