Als een harmonica opgevouwen kunstwerkjes

Matchboox

Wilfried de Jong: Droge keel

52 x 35 mm, €4,95 per stuk. Ook verkrijgbaar per zelf samen te stellen box (4, 9 of 16 stuks), bijv. van dezelfde illustrator of auteur) Uitgeverij Matchboox, www.matchboox.com

leesbaarheid:****

vormgeving:*****

Iets heel anders. Matchbook is een boek in een luciferdoosje. En ook nog volledig geïllustreerd. Over de ontstaansgeschiedenis is een ontroerend verhaal te lezen op de site.

Door de harmonica-achtige manier van vouwen is een lange strook papier opgeplooid tot een boekje waar doorheen te bladeren is. Het verhaal is kort en behelst uitgeschreven waarschijnlijk nauwelijks een hele pagina, maar wordt prachtig door de harmonicatekeningen verweven.

Dit zijn natuurlijk niet echt boeken, zoals de Dwarsligger en -lezer dat zijn, dit zijn kunstwerkjes die verzameldrift opwekken. Om ze tentoon te stellen in hun chique zwarte doosje dat perfect dienst doet als display. Er zit zelfs een schuimrubber kussentje in.

Mooi uitgevonden, deze kleurrijke kijkboekjes. Intussen zijn er al heel veel verkrijgbaar van de meest uiteenlopende auteurs en illustratoren.

Verkrijgbare auteurs zijn o.a. Sylvia Witteman, Arnon Grunberg, Abdelkader Benali en Joke van Leeuwen. Illustratoren o.a. Nanne Meulendijks, Dubravka en Mijke Wondergem.