Ajax-fans bedreigden clubleiding

Ajax-hooligans hebben bestuurders en werknemers van de club afgelopen jaren stelselmatig bedreigd. Hun eisen werden onder druk vrijwel altijd ingewilligd, blijkt uit documenten en gesprekken. Directeuren moesten worden beveiligd, enkelen deden aangifte. Supporters stonden op een schoolplein van de kinderen van een directeur om die ‘van school te halen’. Een medewerker kreeg te horen dat zijn kinderen ‘in de fik’ zouden worden gestoken als niet aan de eisen van de supporters werd voldaan. Voormalig veiligheidsmanager Ben-Jan van der Klis van de Haagse club ADO zegt dat ook daar sprake was van bedreigingen, maar dat supporters bij Ajax „dieper zijn geworteld in de club”. Oud-Ajax-directeur Frank Kales: „Je moet in de loopgraven hebben gezeten om te westen hoe het is.” Onder druk van fanatieke supporters ontsloeg Ajax de veiligheidscoördinator en verving ze de beveiligingsorganisatie. Supporters vonden die „te hardhandig”. Ajax blijft hoe dan ook met de harde kern in gesprek. Oud-voorzitter Michael van Praag zocht een F-sider die in een seksclub mensen had vermoord op in de gevangenis.

Ajax-bestuur ziet harde kern als klanten: pagina 4