Zakkans

Eerst even de feiten: de pakkans van een overvaller is in Nederland minder dan 25 procent.

Oftewel: 1 op what the fuck.

En dan nu de ironie: Nederland wil een trainingsmissie voor politieagenten naar Afghanistan sturen.

Er mag gegniffeld worden.

Ziet u het voor zich? Dat Jan met de Pet aan Ali met de Baard gaat uitleggen hoe je een Talibaanstrijder inrekent?

Stap 1: ga met een flitsauto langs de kant van de weg staan. Mocht daar een bermbom liggen, maak dan proces-verbaal op. Stap 2: leg het proces-verbaal in je bureaula en ga op koffiepauze.

Ook wel: The Dutch Approach genoemd.

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af naar de eerste zin uit het regeerakkoord: ‘Het kabinet combineert realisme over de grote problemen van vandaag met optimisme over de toekomst.’

Er mag hardop gelachen worden.

Of liever nog: huil er maar om. Opnieuw wordt de Nederlandse bevolking onder een valse naam een missie aangesmeerd. Wat eerst ‘wederopbouwmissie’ heette, is nu ‘politiemissie’ gedoopt, maar de essentie is en blijft deze: ons land stuurt militairen een oorlog in. Dat er nu op iedere vijf soldaten één agent mee hobbelt, doet daar niets aan af.

Allemaal voor het goede doel natuurlijk: het ‘overdragen’ van de macht aan de Afghanen. Lees: het installeren van een pro-westers regime dat meehelpt bij de jacht op terroristen. Die Afghaanse ‘politie’ aan wie we de macht ‘overdragen’, wordt namelijk bijna volledig gefinancierd en bewapend door de VS. Private beveiligingsbedrijven als Blackwater en DynCorp verdienen daar miljarden aan. Amerikaanse politietrainers – meestal gepensioneerde oud-agenten – ontvangen volgens The New York Times zelfs een slordige 118.000 dollar op jaarbasis om Afghaanse soldaten te leren hoe ze hun AK47 moeten vasthouden – soldaten die zélf 250 dollar per maand krijgen toegestopt. 95 procent van hen is bovendien, blijkt uit Noors onderzoek, fulltime onder invloed van cannabis en amfetamine – en de 5 procent die nuchter is, loopt na de opleiding linea recta over naar de Talibaan.

En dan gaan wij met vijftig bonnenschrijvers de macht ‘aan de Afghanen overdragen’. Ja. Schat u gerust de zakkans van die missie in.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg