Wolplamuur 'een van beste uitvindingen'

De Amsterdamse Heleen Klopper heeft een van de beste uitvindingen van 2010 gedaan, volgens het blad Time: ‘wolplamuur’ waarmee je makkelijk en snel gaten in wollen kleding kunt repareren.

Knopper demonstreert 'wolplamuren'. Foto Lex Veldhoen

De vondst van Heleen Klopper staat in het Amerikaanse weekblad Time van vorige week vermeld als een van ‘The 50 Best Inventions of 2010’. Haar ‘grootmoeders huismiddeltje’ Woolfiller (of Wolplamuur) bevindt zich in het gezelschap van hightech uitvindingen als een wasmachine die 90 procent minder water gebruikt, een ‘rugzak’vlieger, een robot die Engels doceert, de iPad, snel groeiende zalm en een Lifeguard Robot die 15 keer sneller bij een drenkeling is dan de badmeester.

Met versleten en door motten aangevreten truien direct naar het atelier van deze productontwerper in Amsterdam-Oost getogen.

Daar aangekomen pakt ze een beigebruine trui aan, schuift een plat stuk donkergrijs schuimrubber de mouw in, tot onder een groot slijtgat bij de elleboog. Vervolgens plet ze een wolkvormige dot paarse wol, tot de wol de slijtplek als een afgeplatte ovaal afdekt. Ze toont een viltnaald (met vrijwel onzichtbare, minuscule weerhaakjes, die richting naaldpunt wijzen, waardoor de wolvezel naar beneden wordt geduwd) en begint met de naald in de wol te prikken.

Die ‘slinkt’ hierdoor al wonderbaarlijk snel tot een dun viltlaagje, dat zich goed hecht aan de mouw. Tijdens dit ‘punniken’ vertelt ze: „Ik nam in 2009 deel aan Platform21=Repairing hier in Amsterdam, dat als motto voerde: ‘Stop Recycling. Start Repairing’. Ik had al veel met wol gewerkt en ben toen eens goed gaan kijken naar een gat in een wollen vest. De traditionele herstelmethoden van mazen en stoppen kosten veel tijd en er moeten goede randen aan de slijtplekken zitten om aan te hechten. Het mooie van wol is, dat de vezels schubben hebben die door wrijving open gaan staan, waardoor de vezels zich verknopen.”

Tussendoor trekt Klopper het laagje nieuwe wol over de mouw even los van het schuimrubber, waar het zich aan vasthecht en ze pakt een klein houten handvat met vijf viltnaalden, zodat het repareren sneller gaat: „Zo’n elleboog is nogal ambitieus; anders duurt het vrij lang. Maar het is een lekker rustgevend werkje, waarbij je ondertussen bijvoorbeeld naar de radio kunt luisteren.”

Na twintig minuten is de paarse wolwolk veranderd in een ovalen stoplap, kleurig afstekend tegen de beigebruine mouw; stevig op zijn plek. Klopper toont een trui die ze ‘gestopt’ heeft met een en dezelfde kleur wol; het resultaat is een vrijwel onzichtbare reparatie: „Je kunt zo ook vlekken maskeren in truien, vestjes en jassen.” En probleemloos wassen.

Vorig jaar won ze de Doen-Materiaalprijs wegens Woolfiller, met de vermelding dat zelfs mensen met ‘twee linker handen’ ermee overweg kunnen. Ze gaf sindsdien workshops, onder andere in musea in Barcelona en Linz en heeft via winkels en online duizenden reparatiesets verkocht als ‘een nieuwe oplossing voor een oud probleem’. Klopper geeft les, onder andere aan de Rietveld Academie, en heeft nu fulltime werk aan deze ‘uit de hand gelopen’ productontwikkeling .

Op www.woolfiller.com is een demonstratievideo te zien, kun je reparatiesets bestellen met vijf kleuren wol (17,50 €).

Tot en met 24 december kun je met je eigen gehavende wollen kleding naar Amsterdam en repareren in de designwinkel Droog, Staalstraat 7b.

    • Lex Veldhoen