Varkensmummies op boerderij

Door onze correspondent

Controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben zaterdag 450 dode varkens aangetroffen op een boerderij in het Limburgse Nederweert. De kadavers waren meerdere jaren oud en bestonden slechts uit botten en gemummificeerde resten. Een dierenarts stelde vast dat de dieren niet zijn gestorven door dierziektes, maar het slachtoffer werden van verwaarlozing. Een destructiebedrijf is ingeschakeld voor het opruimen van de kadavers.

De burgemeester van Nederweert werd vrijdag getipt door een buurtbewoner. De dag daarna werden de toezichthoudende diensten ingeschakeld. De autoriteiten doen geen uitgebreide mededelingen over de redenen voor de verwaarlozing, maar spreken over „schrijnende familieomstandigheden”. Tegen de eigenaar van de dieren wordt strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Volgens de nVWA werd het bedrijf in 2007 voor het laatst gecontroleerd. Dat leverde toen geen bijzonderheden op. Normaal gesproken was de boerderij volgend jaar weer aan de beurt gekomen voor een controle.

De nVWA meent dat er geen sprake is geweest van een gevaar voor de volksgezondheid.