Uitgelicht

Beeld uit Lock, Stock and Two Smoking Barrels. RTL7, 20.30u.

Film

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Guy Ritchie, 1998, Engeland). Verrassend debuut van destijds 29-jarige Londenaar Ritchie is een zwarte komedie over kruimeldieven, gelukszoekers en krijgsheren in de onderwereld van East End. Gecompliceerd en gewelddadig als Pulp Fiction, anarchistisch en geestig als Trainspotting. RTL7, 20.30-22.35u.

Martian Child (Menno Meyjes, 2007, VS). Weduwnaar annex sciencefictionschrijver John Cusack ontfermt zich over jochie dat beweert van Mars te komen en inderdaad over een feilloze kennis van het heelal beschikt. RTL8, 20.30-22.35u.

Away from Her (Sara Polley, 2006, VS/Engeland/Canada). Regiedebuut van actrice Polley (1979), naar een kort verhaal van Alice Munro. Julie Christie is sterk op dreef als de dementerende Fiona. Bijna even indrukwekkend is de Canadese acteur Gordon Pinsent als haar echtgenoot die alle stadia van de rouw doorloopt, bijna als een nabestaande: van ontkenning naar woede en uiteindelijk berusting. BBC1, 0.35-2.20u.

Actualiteiten

EénVandaag. Reportage over het toenemend verzet tegen de invoering van het biometrisch paspoort met vingerafdruk. Gisteren was de eerste openbare zitting van Stichting Privacy First en haar 21 mede-eisers tegen de Staat der Nederlanden over de nieuwe Paspoortwet. Er wordt met name geëist dat de opslag van biometrische kenmerken worden opgeheven. Ned.1, 18.15-18.40u.

Koppen XL: Carla. Portret van de Franse first lady, Carla Bruni. Een jaar lang kreeg een tv-ploeg de kans om haar overal te volgen. Een inkijk in het leven van de actrice, zangeres, model, goodwill ambassadrice en presidentsvrouw. Getoond wordt onder meer haar inzet voor hiv en aids. Bruni trekt ook de aandacht van de roddelpers. Naaktfoto’s uit haar verleden worden voor duizenden euro’s geveild en ze zou alleen bij Sarkozy blijven omdat hij president is. Ze zouden er zelfs beiden een geheime relatie op nahouden. Eén, 21.30-22.05u.

Nieuwsuur. Verslag over corruptie bij ambtenaren in Limburg, die werden omgekocht door wegenbouwers. Reportage uit Spanje waar de economische crisis steeds meer voelbaar wordt en een reportage over waaghalzen op het ijs. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Cabaretier Youp van ’t Hek vertelt over het eenmalige magazine De Help. In het blad legt hij naar eigen zeggen op vriendelijke, doch meedogenloze wijze de werkwijze van de helpdesks van grote bedrijven in Nederland bloot. Zie ook de Achterpagina. Ned.1, 23.05-0.00u.

Informatief

Heren van Oranje. Jetske van den Elsen onderzoekt de relatie van de tegenwoordige prinsen met de media en ziet sterke gelijkenissen tussen de kroonprinsen van België en Nederland: zij hebben allebei een bijzonder populaire vrouw. Ned.1, 19.25-19.50u.

Opgelicht?! Reportage over handelaren die bemiddelen bij de verkoop van particulier bezit. Als de handelaar de zaken niet netjes afhandelt, heeft de gedupeerde vaak het nakijken. Ned.1, 20.30-21.15u.

God en klein Pierke: Kamagurka. Documentaire reeks waarin Martin Heylen een tijd lang een uitzonderlijke persoonlijkheid en zijn entourage volgt. Kamagurka (1956) is theatermaker, stand-upcomedian, televisiemaker, cartoonist. En voetballiefhebber, levensgenieter en zakenman. In 2008 zet hij het project Kamalmanak op, waarvoor hij elke dag een schilderij wil maken, met een totaal van 366 werken. Te zien is hoe hij gaandeweg de wereld en zichzelf verbaast met nieuwe stromingen in de schilderkunst zoals neokubisme en accidentalisme. De kijker is er getuige van hoe Kamagurka zich ontwikkelt tot schilder met internationale ambities en allures. Eén, 20.40-21.30u.

Opium. Presentator Cornald Maas praat met schrijfster Christine Otten, cabaretier Kasper van Kooten en actrice Renée Soutendijk onder meer over tekstschrijfster Coot van Doesburgh die honderd nieuwe liedteksten schreef op oude, veelal kerkelijke, melodieën, in opdracht van de Remonstrantse Kerk. Het overzichtsboek No more Heroes toont een selectie uit het werk van fotograaf Kees Tabak, vanaf de punk, toen de popfotografie nog in de kinderschoenen stond, tot de magistrale jaren 80 en de verzakelijking in de muziekwereld. Ook aandacht voor de Eindhovense cabaretier Theo Maassen die de laatste tijd steeds vaker als acteur is te zien. Ned.2, 20.50-21.20u.

Labyrint. Wetenschapsprogramma. In elke aflevering wordt één thema vanuit verschillende gezichtspunten belicht en uitgewerkt in twee op zichzelf staande reportages. Afl.: Bouwputten vol geschiedenis. Over bouwputten als archeologische schatkamers. Ned.2, 21.20-22.00u.

De rechtbank. Eerste deel van een achtdelige serie die zich afspeelt bij de Utrechtse rechtbank, waarbij ook de elf betrokken rechters openhartig over hun vak praten. Ned.1, 22.00-22.30u.'

Last voices of World War One. Laatste deel, Horror in the Mud, van een tweeluik met getuigenissen uit de jaren 90 van inmiddels overleden veteranen uit de Eerste Wereldoorlog. Over de veldslagen bij Arras en Passendale in 1917. In Passendale werd het Britse offensief bemoeilijkt door zware regen en hevige Duitse tegenstand. De aanval stokte in de modder en in een half jaar tijd viel er een half miljoen slachtoffers. Het front schoof slechts acht kilometer op. Meer nog dan de slag van de Somme wordt Passchendaele – zoals de Britten het noemen – synoniem van zinloze strijd en van de verschrikking van de moderne gemechaniseerde oorlog. Canvas, 22.05-22.55u.

Joris’ Showroom. Portretten van bijzondere Nederlanders. Ger Leegwater heeft bij zijn huis van bouwafval eigenhandig een levensgroot Russisch paleis laten verrijzen, waardoor je je daar tussen de weilanden diep in Noord-Holland even op het Rode Plein waant. Gert Hanegraaf verzint levensspreuken op een gammel vlotje aan de Maas zonder gas of elektriciteit. Bij kaarslicht breit hij aan zijn eigen trui. Ned.1, 22.30-23.05u.