Sport kort

Golfer Luiten boekt geldrecord Nederland op de Europese Tour

DUBAI. Golfer Joost Luiten is dit seizoen als 28ste geëindigd op de Europese Tour. Alleen Maarten Lafeber eindigde in 2005 als de nummer 25 hoger dan de Bleiswijker. Luiten verdiende wel het meeste geld dat een Nederlander ooit verdiende in één seizoen op de Europese Tour. De 24-jarige prof beëindigde 2010 met een totaal aan prijzengeld van ruim 905.000 euro. Hij boekte in zes toernooien een klassering bij de beste tien. Het vorige record stond met ruim 820.000 euro op naam van Lafeber (2005). Robert-Jan Derksen steeg door zijn elfde plaats in het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai naar de 54ste plek in het eindklassement. Hij mocht bijna 112.000 euro bijschrijven en kwam uit op een jaartotaal van ruim 690.000 euro. (ANP)

IJs is nog te dun voor marathonvierdaagse

NOORDLAREN. De marathon op natuurijs die gisteravond in Noordlaren plaats vond krijgt de komende dagen vooralsnog geen vervolg. Dat heeft de schaatsbond KNSB bekendgemaakt. De KNSB hoopte met de wedstrijd bij ijsvereniging De Hondsrug een start te kunnen maken met een marathonvierdaagse op natuurijs, maar moet een streep door dat plan zetten. De vorst is nog onvoldoende om vanavond in Haaksbergen, Veenoord of Gramsbergen een marathon te kunnen rijden. Daarnaast verwacht de KNSB dat er sneeuw gaat vallen, wat niet bevorderlijk is voor de ijsaangroei. (ANP)

Van Damme al na half jaar terug naar België

LUIK. Oud-Ajacied Jelle van Damme stapt in de winterstop over van Wolverhampton Wanderers naar Standard Luik. De 27-jarige verdediger tekent na de medische keuring een contract voor vier seizoenen bij de landskampioen van 2009. Hoeveel Standard voor de Belgische international betaal is niet bekendgemaakt. Van Damme keert met zijn transfer al na een half jaar terug in België. In de zomerstop maakte hij nog de overstap van Anderlecht naar Wolverhampton. Dat bleek geen succes. (ANP)

Nijhuis en Braamhaar fluiten Europa League

ZEIST. De Nederlandse scheidsrechters Bas Nijhuis en Eric Braamhaar zijn door de UEFA aangesteld om deze week een wedstrijd in de Europa League te fluiten. Dat heeft de voetbalbond KNVB bekendgemaakt. Nijhuis heeft het duel Sporting Portugal-Lille morgen toebedeeld gekregen, terwijl Braamhaar een dag later de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Karpati Lviv mag fluiten. (ANP)

Gesink renner van ’10

DEN BOSCH. Robert Gesink is gisteravond voor de derde keer op rij uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Gesink (24) kreeg in Den Bosch uit handen van staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu, CDA) en oud-voorzitter van de KNWU de Gerrit Schulte Trofee uitgereikt. Marianne Vos won bij de vrouwen, voor de vijfde keer op rij. (ANP)