'Spel van geheime diensten'

Volgens uitgelekte memo’s willen Arabische Golfleiders een aanval op Iran. Maar dat is onzin, zegt de Iraanse president.

Uitgerekend de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is de eerste wereldleider die een reactie geeft op de WikiLeaks documenten. Een paar uur nadat een sleutelfiguur in het Iraanse nucleaire programma in hartje Teheran is opgeblazen, geeft hij ook nog eens toe dat westerse landen succesvol sabotage hebben gepleegd op het uraniumverrijkingsprogramma.

Het uitlekken van de Amerikaanse diplomatieke berichten is een Amerikaans complot, zegt Ahmadinejad tijdens een persconferentie, gisteren, die overigens al voor de openbaringen van WikiLeaks was gepland.

„De berichten zijn geschreven door de Amerikaanse regering, die ze vervolgens publiceert”, zegt Ahmadinejad vanachter zijn met bloemen versierde spreekgestoelte in een zaal van het presidentiële complex in Teheran. „Vervolgens lezen hun eigen experts de gepubliceerde berichten en vormen ze hun opinies op basis daarvan. Dit is allemaal een spel van geheime diensten.”

Dat vrijwel alle regionale Arabische landen aan de Amerikanen vragen om Iran aan te vallen, is onzin volgens Ahmadinejad. „De landen van de regio zijn broeders. Deze berichten zijn onderdeel van een propaganda-oorlog. Wij trappen hier niet in”, zegt Ahmadinejad. Zijn adviseurs op de eerste rij knikken instemmend.

Die ochtend zijn er aanslagen gepleegd op twee vooraanstaande kerngeleerden, maar dit komt pas aan de orde als een Iraanse journalist ernaar vraagt. Er zijn geen condoleances, geen woorden van spijt van de president, wel krijgen „westerlingen en zionisten” direct de schuld. „Dit soort acties schrijven we bij op hun rapportkaart; als we in de toekomst ons oordeel over hen vellen, zal dat pikzwart zijn”, zegt Ahmadinejad. Hoe het toch mogelijk kan zijn dat Irans vijanden geleerden liquideren tijdens de drukke Teheraanse ochtendspits, komt niet aan de orde. „Terrorisme zal de vooruitgang van het Iraanse volk niet stoppen”, zegt Ahmadinejad.

Dan, na een reeks van vragen over subsidies, de relatie met de burgemeester van Teheran en de aanstaande nucleaire onderhandelingen, onthult Ahmadinejad dat het Iraanse verrijkingsprogramma doelwit is geweest van westerse sabotage. „Ze hebben met succes problemen veroorzaakt voor een beperkt aantal van onze centrifuges, met software die ze in elektronische apparaten hebben gestopt”, zegt de president.

Zijn woorden komen overeen met een vorige week uitgekomen rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap waarin staat dat het uraniumverrijkingsprogramma deze maand een week is stilgelegd. Verscheidene computerexperts zeggen dat het Stuxnetvirus – een computerworm die wellicht is gemaakt door een buitenlandse mogendheid – hiervoor verantwoordelijk is geweest.

Het is de eerste keer dat Ahmadinejad toegeeft dat er sabotage is gepleegd, maar of het Stuxnetvirus verantwoordelijk was, wil hij niet zeggen. „Schrijf maar op”, dicteert Ahmadinejad tijdens een gesprek na de persconferentie. „Het antwoord van de Iraanse president is: stilte.” Om het te benadrukken doet hij alsof hij zijn lippen dichtritst.

Ahmadinejad

De WikiLeaks-berichten „zijn onderdeel van een propaganda-oorlog. Wij trappen er niet in.”

    • Thomas Erdbrink