Royal mikt weer op Frans presidentschap

Ségolène Royal, de socialistische kandidaat voor het Franse presidentschap in 2007, wil opnieuw een gooi doen naar het hoogste ambt in haar land bij de verkiezingen van 2012. Gisteren maakte de 57-jarige Royal in een vraaggesprek met journalisten van media uit de westelijke regio Poitou-Charentes, waarvan ze president is, bekend dat ze mee wenst te doen aan de voorverkiezingen van volgend jaar in de Socialistische Partij (PS).

Royal, die in 2007 uiteindelijk werd verslagen door de huidige president Nicolas Sarkozy, is de eerste prominente socialist die zich aanmeldt voor de voorverkiezingen. Naar verwachting zal ze het binnen haar eigen partij moeten opnemen tegen de directeur van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, en mogelijk tegen de eerste secretaris van de PS, Martine Aubry. Peilingen geven aan dat Strauss-Kahn van dit drietal tot dusverre het beste ligt bij de Franse kiezers.

De mededeling van Royal kwam gisteren ook voor velen binnen de PS als een verrassing, omdat Aubry en Strauss-Kahn afgelopen zomer juist een pact hadden gesloten om elkaar nog niet aan te vallen en zich niet tegen elkaar kandidaat te stellen. Dit om de eenheid in de partij te bewaren. Velen hadden de indruk dat ook Royal van dat pact deel uitmaakte. Royal verklaarde vanochtend echter dat ze vooraf zowel Strauss-Kahn als Aubry op de hoogte had gesteld van haar plannen zich kandidaat te stellen.

Bij de vorige verkiezingen dook Royal verrassend op als de socialistische kandidaat nadat ze bij voorverkiezingen andere zwaargewichten uit de partij achter zich had gelaten. Ditmaal is de bedoeling om, naar Italiaans model, nog uitgebreidere voorverkiezingen te houden, waaraan niet alleen leden maar ook sympathisanten van de PS zouden moeten kunnen deelnemen. In totaal zouden mogelijk enkele miljoenen Fransen kunnen deelnemen. De hoop van de partij is hiermee een grotere legitimiteit voor de socialistische kandidaat te bewerkstelligen.

De PS-kandidaat zal het naar verwachting opnieuw moeten opnemen tegen Sarkozy. Volgens veel commentatoren is die de laatste maanden al druk doende zich een goede positie te verwerven voor de volgende presidentsverkiezingen. De recente doorvoering van een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, die op veel verzet in de samenleving stuitte, maakte hiervan volgens hen deel uit. Daarmee zou Sarkozy zijn daadkracht hebben willen tonen. (AFP, AP)