Rath volgt Gal op als berijder van Totilas

Matthias Rath is de nieuwe berijder van dressuurpaard Totilas. De 26-jarige ruiter werd vanmiddag in het Duitse Mühlen gepresenteerd als opvolger van de Nederlander Edward Gal. Totilas en Gal vormden twee jaar lang een succesduo. Tot oktober van dit jaar, toen eigenaar Kees Visser het paard voor een recordbedrag verkocht aan de Duitse paardenhandelaar Paul Schockemöhle.

Schockemöhle gaf van meet af aan dat hij een Duitse ruiter wilde voor Totilas. De afgelopen weken testte hij een handvol ruiters in Mühlen, maar Rath kreeg al snel de voorkeur. Dat neemt niet weg dat de onderhandelingen tussen diens vader en Paul Schockemöhle pas afgelopen nacht werden beëindigd. „Het was een zware nacht”, reageerde Klaus Martin Rath vanmiddag in een telefonische reactie. „Maar de deal is eindelijk rond.”

Volgens Rath senior liepen de onderhandelingen steeds vast vanwege het feit dat Schockemöhle alleen de rijrechten aan hem wilde verkopen – de meest lucratieve constructie voor de eigenaar van Totilas. Zelf gaf Rath er de voorkeur aan om het paard voor de helft te kopen. De vermogende Duitser en zijn vrouw Ann Kathrin Linsenhoff zouden daardoor voor de helft aanspraak maken op inkomsten van marketing, fokkerij en prijzengelden.

In een interview met het Zweedse magazine Tidningen Ridsport liet Rath junior enkele dagen geleden al weten dat het „een enorm plezier” was om Totilas te mogen uitproberen. „Ik ben meestal geen emotionele ruiter, maar toen ik een pirouette maakte met Totilas, barstte ik in lachen uit”, aldus de nieuwe berijder van het beroemde dressuurpaard. Volgens diens vader, tevens zijn coach, hebben zij de stallen van Schockemöhle zes keer bezocht om Totilas te testen.

De scheiding van Totilas en Gal zorgde voor veel beroering in de hippische wereld. „Een aderlating voor de dressuursport”, noemde dressuurbondscoach Sjef Janssen het vertrek van de tienjarige hengst, die dit najaar met Gal drie wereldtitels won bij de Wereldruiterspelen in Kentucky. Gal zelf was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.