Ramses Shaffy in vertederende foto's

Ramses Shaffy is gedigitaliseerd. Bijna een jaar nadat hij (1 december 2009) stierf, is de acteur, zanger en bohémien vereeuwigd in de eregalerij www.eenlevenlangtheater.nl, de website van het Theater Instituut Nederland die leven en werken in beeld brengt van steeds meer grootheden uit de theatergeschiedenis.

Shaffy is, na illustere voorgangers als Wim Sonneveld, Hans van Manen en Fien de la Mar, de 22ste in die rij. Volgend jaar worden er nog drie toegevoegd: poppenspeler Feike Boschma, choreograaf Toer van Schayk en toneelvernieuwer Ritsaert ten Cate.

Liesbeth List zette de site gistermiddag officieel in werking, in de ooit naar Shaffy genoemde zaal in het Amsterdamse gebouw Felix Meritis. Dat lukte niet in één keer omdat ze als zelfverklaard digibeet van een klik een dubbelklik maakte. „Ik wacht tot ik in het Rosa Spierhuis zit en dan ga ik me erin verdiepen”, beloofde de zangeres. Maar toen de webpagina’s op het projectiescherm verschenen, was al gauw te zien wat er allemaal over Ramses Shaffy te lezen, te luisteren en te zien valt. Veel onbekende, vaak hoogst vertederende jeugdfoto’s, parafernalia, en allerlei geluid- en beeldfragmenten. Zoals een scène uit een opvallend ouderwets geacteerde Koning David uit 1964, waarin de jonge Shaffy, met één been in het verleden, de plechtige verzen van Vondel staat te declameren met een vervaarlijke hoofdtooi en een onguur ogende ringbaard: „Uw dienaer worpt zich met dees hoop voor ’s konings voeten”.

Het door de VandenEnde Foundation gefinancierde project trekt maandelijks zo’n 9.000 bezoekers naar de site, aldus het Theater Instituut. De productie van één digitale biografie kost 10.000 euro. Maar met de vijfentwintig grote namen die er volgend jaar zullen zijn, is het volgens TIN-directeur Henk Scholten nog lang niet afgelopen. Het liefst zou hij er uiteindelijk vijftig hebben: „Dan wordt het een echt digitaal theatermuseum.”

HENK VAN GELDER

    • Henk van Gelder