Philips-top is vernieuwd, nu het bedrijf nog

De speculaties over de toekomst van Philips worden wilder, nu ook de financieel directeur opeens vervangen is.

Je hoeft niet erg ver terug te bladeren in de nieuwsberichten van Philips om te zien dat het Nederlandse technologiebedrijf momenteel een onrustige periode beleeft.

Na een zware reorganisatie in 2009 werd in april dit jaar het vertrek aangekondigd van Andrea Ragnetti, directeur van Consumer Lifestyle, de grootste divisie. Gisteren liet financieel directeur Pierre-Jean Sivignon weten dat hij „om persoonlijke redenen” zal vertrekken. En tussendoor kwam het nieuws over de vervanging van de huidige topman Gerard Kleisterlee. Hij wordt volgend jaar opgevolgd door de verloren Philips-zoon, Frans van Houten.

Van Houten verliet Philips in 2006 met de halfgeleiderdivisie NXP. Daar werd hij als topman door ongeduldige private equity-investeerders aan de kant geschoven, maar bij Philips laat Van Houten zien dat hij ook haast kan maken. Nog voordat de nieuwe Philipsbaas daadwerkelijk aantreedt – dat gebeurt pas in april 2011 – lijkt hij al besloten te hebben dat de samenwerking met Sivignon niet erg vruchtbaar zal zijn: Sivignon vertrekt in maart 2011 en wordt vervangen door een Nederlander, Ron Wirahadiraksa. Die werkte tot nu toe bij de medische divisie van Philips.

Analisten suggereren dat de Fransman Sivignon vertrekt omdat hij zelf graag topman van Philips had willen worden. Maar wellicht boterde het al niet tussen de twee toen Sivignon in 2006 als financieel directeur de spin-off van NXP begeleidde.

Beleggers schrokken gisteren in ieder geval van de aankondiging dat de oerdegelijke Sivignon vertrekt. Het aandeel Philips verloor bijna een euro van zijn waarde (22 euro). Het was daarmee de grootste daler op de beurs

Het is te hopen dat de poppetjes nu op hun plaats staan en Van Houten echt aan Philips kan beginnen. Er is genoeg te doen, getuige het strategiestuk Vision 2015 dat afgelopen september werd vastgelegd. „Vision 2015 is gericht op versterking van Philips’ marktleiderschap op het gebied van gezondheid en welzijn”, zo luidt de kortste samenvatting.

Vision 2015 moet Philips verder losmaken van de volatiele markten. Volgens analist Victor Bareno van SNS Securities kan Philips maar één kant op: de Consumer & Lifestyle divisie moet geheel of grotendeels verkocht worden. Die tak, waar onder meer televisies geproduceerd worden, vertoont beduidend minder groei dan de medische divisie en Philips Lighting. „Philips heeft al veel gesneden in de kosten van Consumer Lifestyle, maar de consumentenelektronica blijft een ongewenste invloed hebben op het totale resultaat van de onderneming”, aldus Bareno.

Volgens hem is de laatste kwartaalrapportage een eyeopener omdat daarin te zien is dat de herstructureringen nog geen resultaat opgeleverd hebben.

De zwakke broeder blijft de televisieverkoop, een verlieslijdende tak waar Philips al enige jaren mee worstelt. De prijzen van de schermen zijn snel gedaald en de concurrentie van grote bedrijven als Samsung en Sony biedt weinig ruimte voor verbetering van die positie.

Tot nu toe heeft Philips het pad bewandeld om zich in moeilijke markten terug te trekken als producent van tv’s en Philips-licenties te geven aan andere partijen. Zo probeert het bedrijf de negatieve invloed te beperken in grote afzet-gebieden als de Verenigde Staten, maar ook China. Maar het lijkt erop alsof die strategie niet voldoende is, vindt Victor Bareno. Hij denkt dat de winstgevendheid sterk kan stijgen als Philips de Consumer Lifestyle-tak in zijn geheel zou verkopen. Net zoals ook NXP in 2006 verkocht werd.

Een totale verkoop zou het merk Philips ook kwaad kunnen doen. Veel consumenten kennen Philips nog steeds van de keukenmachines, koffiezetapparaten en televisieschermen. Maar een drastische ingreep past misschien wel beter bij een nieuwe topman dan lijdzaam doorgaan met het terugschroeven van budgetten.

Als Van Houten zoiets zou besluiten, zal hij het in de eerste maanden moeten doen. Hij is in elk geval voortvarend van start gegaan, want hij is sinds 1 oktober aan de slag en heeft nu al ingegrepen in de Philips-top, nog voordat hij daadwerkelijk de touwtjes in handen heeft.

„Sommigen beschouwen hem als de Messias”, zei Rick Clemmer, Van Houtens opvolger bij NXP. Hij bevestigt dat Frans van Houten „een heel capabele leider” is. Hem staan veel uitdagingen te wachten bij Philips. „Maar laat hem eerst maar eens een tijd rondkijken in het bedrijf, er zal voor hem in vijf jaar tijd veel veranderd zijn”, aldus Clemmer.

    • Marc Hijink