Olympisch comité onderzoekt FIFA-lid

Het Internationaal Olympisch Comite (IOC) zal de aantijgingen onderzoeken over FIFA’s vice-voorzitter Issa Hayatou. De Kameroener zou smeergeld hebben aangenomen van ISL, het voormalige marketingbureau van de wereldvoetbalbond. Hayatou is al lange tijd IOC-lid en voorzitter van de Afrikaanse voetbalfederatie. Hij zou in 1995 100.000 Franse francs hebben ontvangen van ISL.

De FIFA stelde vandaag dat de zaak in het verleden al is onderzocht door de autoriteiten in Zwitserland, maar dat de rechtbank in Zug op 26 juni 2008 geen enkele FIFA-official veroordeelde. „Het onderzoek en de zaak zijn voor ons definitief gesloten”. Een onbekend aantal FIFA-officials betaalden in totaal 4,1 miljoen euro schadevergoeding, waarna de zaak werd geschikt.

Het IOC zal de BBC vragen om bewijs. Het stelt verder dat het een zero-tolerancebeleid voert tegen corruptie en de zaak zal voorleggen aan de ethische commissie. Het programma Panorama van de BBC meldde gisteren dat ISL in de periode 1989-1999 tientallen miljoenen euro’s aan steekpenningen heeft betaald aan FIFA-bestuurders om de uitzendrechten van de WK’s te verkrijgen. Drie namen werden genoemd: de Braziliaan Ricardo Teixeira, de Paraguayaan Nicolás Leoz en Hayatou. (ANP)