Nieuwe Slingbox is voer voor televisieverslaafden

Live tv-zenders bekijken kan ook in de trein, het vliegtuig of op het werk. Met webtechnologie van Slingbox zit de kabeltelevisie niet meer vast aan de kabel.

Slingbox stuurt het rechtstreekse signaal van de kabeltelevisie door naar de laptop of de smartphone.

„Dit is behoorlijk ziek, ik zit in het vliegtuig op m’n BlackBerry naar sportzender ESPN te kijken via m’n tv thuis”, twittert een Amerikaanse Slingbox-gebruiker. En een tweet van een vrouw met een Slingbox: „Mijn man heeft de laptop geclaimd omdat ie per se een football-wedstrijd wil zien terwijl ik tv zit te kijken.”

Beide Amerikanen horen bij de groep tv-verslaafden die thuis een kastje hebben aangesloten dat het rechtstreekse tv-signaal vertaalt in een datastroom of streaming video. Zo kun je via elk apparaat met een internetverbinding je eigen tv-zenders blijven volgen. Zowel onderweg (via smartphones als de iPhone, BlackBerry, Symbian, Android) als in huis (via de laptop of vaste computer) heb je er dus een tweede tv-scherm bij.

Deze webtechnologie van Slingbox is al een paar jaar in de VS te koop. In Nederland is het apparaat relatief onbekend. Kabelaar UPC verkocht de Slingbox eventjes in 2007 en is er mee gestopt. Maar deze week viert Slingbox twee primeurtjes: de meest luxe versie, de Pro-HD is vanaf nu in Nederland te koop (300 euro). Daarnaast is er een Slingbox applicatie beschikbaar voor de iPad, een apparaat dat dankzij z’n 9,7 inch scherm nog het meest lijkt op een draagbare televisie.

De prijs van die iPad applicatie – 24 euro –is trouwens niet misselijk. Volgens ingewijden bij Slingbox hebben sommige klanten de applicatie aangeschaft in de hoop meteen televisie op hun tablet pc te kunnen kijken. Om er vervolgens achter te komen dat ze er toch nog een kastje bij moeten kopen à 300 euro. Overigens is alle mobiele software voor de SlingBox behoorlijk aan de prijs.

De Slingbox mag dan fans hebben in de VS; hebben Nederlanders wel behoefte aan nog meer vrijheid in het samenstellen van hun tv-menu? Dankzij YouTube, het populaire Uitzending Gemist en andere herhaaldiensten zijn tv-kijkers hier al gewend om zelf te bepalen wanneer ze een tv-programma bekijken. Die diensten zijn grotendeels al toegankelijk via telefoons.

De meeste mensen die onderweg naar iets bewegends willen kijken, zullen liever een programma op afroep bekijken dan zo maar een live tv-zender. De kans dat er net een leuk programma wordt uitgezonden als de trein vertraging heeft, is bijzonder klein. Niet voor niets is er van mobiele televisie op de telefoon niks meer vernomen sinds KPN het twee jaar geleden introduceerde.

En niet voor niets dringt uitgesteld kijken ook door tot de huiskamer, via digitale tv-abonnementen die ook de diensten Uitzending Gemist of RTL Gemist bevatten. Al was het maar omdat je zo gemakkelijk de reclameblokken kunt omzeilen.

Toch biedt de Slingboxmethode wel degelijk wat extra’s. Ook de settopbox die je van de kabelaar, ADSL-leverancier of satellietaanbieder krijgt, is geschikt om op afstand te bekijken. En je kunt de opnames van de eigen videorecorder bekijken of nieuwe opnames programmeren. Er kunnen maximaal drie van zulke videoapparaten op de Pro-HD worden aangesloten.

Dat is mogelijk een oplossing voor het probleem dat satellietkijkers hebben: zo kunnen ze het Canal Plus-abonnement op meerdere plekken in huis bekijken, zonder er een extra decoder bij aan te hoeven schaffen.

Blijft de vraag of het ook een smaakvolle aanwinst voor de huiskamer is, deze Slingbox. Het donkere kastje oogt als een kruising tussen de grille van een sportauto en de helm van Darth Vader. Gelukkig zie je dat niet als je in het vliegtuig tv zit te kijken.

Marc Hijink

Zaterdag op nrc.nl/hebben test van Slingbox Pro-HD

    • Marc Hijink