Mooi zingen en bassen

cd jazz

Esperanza Spalding, Chamber Music Society****

Ze is het kleine jazzfenomeen dat de New Yorkse scene momenteel in zijn greep houdt. Een groot talent dat mooi kan componeren, zingen en bassen. Het lijkt Esperanza Spalding allemaal makkelijk af te gaan: instinctief dwarrelen de handen langs de hals van de bas, terwijl de mond steeds weer andere klanken vindt. Met haar Chamber Music Society, alweer haar derde album als bandleider, combineert ze moderne kamermuziek met jazz en folk. Dat doet ze op innemende wijze, met gevoel voor nuance. Haar stem zweeft lichtjes op poëtische eigen teksten, maar ze zette ook het gedicht ‘Little Fly’ van William Blake op muziek. Verder leunt Spalding op haar vroegere klassieke training. Dit is een mijmeralbum geworden. In haar tournee met Prince (december) kan ze weer knallen.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper