Minister wil sportagressie beteugelen

Minister Edith Schippers (Sport,VVD) vindt dat het afgelopen moet zijn met agressie op en rond de sportvelden. Zij komt begin volgend jaar met een actieplan. Zero tolerance moet de norm worden.

In samenspraak met het openbaar ministerie, de politie, scheidsrechters en de sportbonden wil de minister misstanden in de sport niet langer negeren maar bestraffen, bij voorkeur met een lik-op-stukbeleid. „Want daar zijn overtreders gevoelig voor”, zei Schippers gisteren tijdens haar eerste begrotingsoverleg over Sport in de Tweede Kamer. „Twintig procent van de sporters worden af ten toe het slachtoffer van ongewenst gedrag. Dat is schokkend en niet langer te accepteren.”

Het is volgens Schippers niet te tolereren dat kinderen zich op jonge leeftijd al misdragen tegen scheidsrechters en daarin vaak gesteund worden door ouders. Het kan naar haar mening evenmin dat bij diefstallen in kleedkamers de gealarmeerde politie niet komt opdagen en het openbaar ministerie aangebrachte zaken seponeert – „ dat zijn verkeerde signalen”. Maar haar ergernis geldt ook voor feestende hockeyers, die slaags raken met de politie, zoals onlangs gebeurde in Voorschoten.

Van de topsporters verwacht Schippers een voorbeeldfunctie. De beet in de nek van PSV’er Otman Bakkal door Ajax-speler Luis Suarez heeft volgens haar een verkeerde uitstraling op kinderen. Schippers: „En dan bagatelliseren trainers dergelijke incidenten ook nog. Dat heeft een enorme impact in de huiskamers.”

Stevige woorden van de minister, die gisteren (nog) niet zo ver wilde gaan als het Tweede-Kamerlid Bart de Liefde (VVD). Hij sprak zich onlangs uit voor gelijke straffen in het amateur- en betaald voetbal. De Liefde, in zijn vrije tijd hockeyscheidsrechter, suggereerde om de overheid met het tuchtrecht van sportbonden te laten bemoeien zolang de sportbonden miljoenen aan subsidies voor fair-playprojecten opstrijken.

Schippers bestreed dat haar actieplan een cosmetische maatregel wordt. Zij beloofde maatregelen die daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. De minister: „Ik wil een robuust beleid voeren en zal het actieplan scherp opschrijven.”

Op hooliganisme heeft Schippers minder greep, moest ze erkennen – dat valt onder de minister van Veiligheid. Ze deelt de zorg van Kamerleden De Liefde en Richard de Mos (PVV) over de beperkingen van de op 1 oktober ingevoerde voetbalwet, maar wil de praktische uitwerking afwachten om een definitief oordeel te geven. Ze hoopt dat de wet tot afschaffing van de clubcard leidt, zodat wedstrijden in het betaald voetbal weer vrij toegankelijk worden.

    • Henk Stouwdam