Medvedev: óf akkoord raketschild, óf wapenwedloop

Er moet in het komende decennium een akkoord komen tussen het Westen en Rusland over het raketschild. De Russische premier Medvedev vreest anders voor een internationale wapenwedloop.

Jarenlang waren de Verenigde Staten van plan een raketschild in Oost-Europa te plaatsen om zich te beschermen tegen aanvallen met langeafstandsraketten vanuit Iran. Rusland was daarop tegen omdat Tsjechië te dicht bij de Russische grens ligt. Op de top in Lissabon van eerder deze maand kwamen de NAVO-landen overeen samen met Rusland de mogelijkheden tot een gezamenlijk raketschild te onderzoeken.

Medvedev gaf duidelijk aan op welke scheiding de relatie tussen Rusland en het Westen staat: “in de komende tien jaar komen we óf tot een overeenkomst, óf het lukt niet en er ontstaat een wapenwedloop.”

    • Peter Zantingh