Lijden aan de wereld

Het voordeel van de twijfel door Frascati Producties/Laura van Dolron. Gezien 26/11 Theater Frascati, A’dam. Tournee t/m 10/3. Inl: www.theaterfrascati.nl

De acteurs dragen hun eigen namen, de Vlaming Steve Arnouts en de Nederlander Dion Vincken. Het decor oogt zoals Maatschappij Discordia dat vroeger maakte: designstoelen, boeken, alles fraai uitgelicht. Op de tekst van Laura van Dolron, de inventieve theatermaakster van de stand-up philosophy, wisselen de spelers van gedachten over de situatie in de wereld. Hun inspiratiebron ligt bij de roman Narziss en Goldmund (1930) van Herman Hesse over vrijheid, kunstenaarschap en natuurbeleving.

Van Dolron werkt aan een nieuwe reeks voorstellingen onder de noemer titel Vluchten of verdragen. De acteurs zijn meer dan voortreffelijk. Soepel en met verve brengen zij de complexe levensvragen waarmee Van Dolron worstelt tot leven. Moet de mens engagement betonen of zich terugtrekken uit de wereld? Ofwel: monnik of activist? Fraai is de cabareteske monoloog van Vincken over de driehoekige staafjes op de kassaband bij de supermarkt, zo’n naamloos object dat bijna dagelijks door je vingers glijdt.

Arnouts richt zich rechtstreeks tot het publiek, waardoor hij het fictieve karakter van het theater doorbreekt. Zo wisselt de voorstelling steeds van toon en sfeer. De toeschouwer gaat moeiteloos mee in Van Dolrons aanstekelijke debat. Ook het eerbetoon aan Hesse, voor velen een bijna vergeten schrijver uit de jaren zestig, is bijzonder. Steve en Dion lijden aan de wereld en aan levensvragen, en doen dat op hoog niveau.

    • Kester Freriks