Kort nieuws Media

Aangifte Duisenberg voor ‘antisemiet’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 30 nov. Activist Gretta Duisenberg heeft maandag aangifte gedaan wegens smaad en laster, tegen verslaggever Rutger Castricum van het tv-programma PowNews (PowNed). Dat meldt de weduwe van de directeur van de Nederlandse Bank op haar website Stopdebezetting.com. Duisenberg zet zich in voor de rechten van de Palestijnen in Israël. Castricum kwam bij Duisenberg een bloemetje aanbieden voor de 'internationale dag van solidariteit met de Palestijnse bevolking'. Toen Duisenberg de bloemen bij haar voordeur wilde aannemen, zei Castricum: „Wij dachten, dat is toch voor een antisemiet wel een lekkere dag.”

Miljoenenjacht geeft geld aan verkeerde

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 30 nov. De Nationale Postcode Loterij moet betalen voor een dure fout van het RTL-programma Miljoenenjacht . In de uitzending van vorige week blijkt een koffer met 460.000 euro aan een verkeerde adres te zijn bezorgd. Zo meldt NOS Headlines. In het programma wint een thuiswinnaar hetzelfde bedrag als de studiowinnaar. De kandidaat in de studio verkocht zijn koffer met nummer drie voor 460.000 euro aan de bank, maar presentator Winston Gerschtanowitz belde aan bij een thuiskandidaat met koffertje twee. De fout is inmiddels hersteld. De onterechte thuiswinnaar mag zijn geldprijs houden en de echte winnaar kreeg gisteren alsnog zijn prijs.

Bibliotheek regelt auteursrechten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 30 nov. De Koninklijke Bibliotheek (KB) sloot vandaag een overeenkomst met auteursrechtorganisaties Lira en Pictoright waarin de rechten van freelance journalisten wordt geregeld. Het gaat om hergebruik van artikelen en foto’s voor de webdienst Historische Kranten. De overeenkomst geldt voor drie miljoen pagina’s uit dagbladen tot 1995 die de KB gratis beschikbaar stelt. Via Lira en Pictoright betaalt de KB een onbekend collectief bedrag aan de freelancers.