Kort nieuws Kunst

Achmadoelina (73) overleden

Door onze correspondent

Moskou, 30 nov. „Haar gedichten onderscheiden zich van het werk van ieder ander”, zei Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky over Bella Achmadoelina. De dichteres, gisteren op 73-jarige leeftijd overleden, gold als een van de invloedrijksten van de naoorlogse generatie dichters in de Sovjet-Unie. Zij debuteerde in 1962 met de bundel Stroena (snaar). Daarna volgden meer dan twintig dichtbundels, waarronder Oeroki Moeziki (‘Muzieklessen’) in 1969 en Svetsja (‘Kaars’) in 1977. Ook was ze actief als essayist en poëzievertaalster. Achmadoelina schreef vooral liefdeslyriek, waarin de ontgoocheling overheerst. Haar stijl is sober en natuurlijk. Daarmee wilde ze het menselijk lijden schetsen. Dat werd niet op prijs gesteld door de Sovjet-autoriteiten. Toch wist ze conflicten met het communistische systeem te vermijden. Achmadoelina kreeg in 2004 de Russische Staatsprijs van de toenmalige president Vladimir Poetin.

Regisseur Irvin Kershner (87) dood

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 30 NOV. De Amerikaanse filmregisseur Irvin Kershner is op 87-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Kershner, opgeleid als musicus voor hij begon met het maken van documentaires, is vooral bekend als regisseur van The Empire Strikes Back (1980), het tweede en volgens velen beste deel van de Star Wars-reeks. Kershner was ook verantwoordelijk voor Never Say Never Again met Sean Connery als James Bond.

Houellebecq illegaal online

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 30 nov. Een jonge Franse jurist heeft de nieuwe roman van Michel Houellebecq online gezet op zijn blog. Hij deed dit tegen de zin van de schrijver en zijn uitgever. De jurist, Florent Gallaire, voelt zich daartoe gerechtigd omdat Houellebecq in La carte et le territoire gedeeltes heeft overgeschreven uit Wikipedia. Daarmee wordt ook de roman openbaar, redeneert Gallaire, die is gespecialiseerd in digitaal recht. Volgens hem valt Houellebecqs roman nu onder de creative commons regeling op internet zodat anderen toestemming hebben het werk te verspreiden.

Muziekprijzen

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 30 nov. Het Orkest van de Achttiende Eeuw heeft gisteren uit handen van prinses Máxima de voortaan jaarlijkse Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uitgereikt gekregen. Componist Louis Andriessen krijgt de Grawemeyer Award van de Universiteit van Louisville (VS) voor zijn opera La Commedia. Aan de prijs, eerder gewonnen door Tan Dun, is een bedrag van 73.000 euro verbonden.