Kort nieuws Economie

Regering Italië: houd Draka Europees

Rotterdam, 30 nov. De Italiaanse minister van industrie, Paolo Romani, wil dat het Nederlandse kabelbedrijf Draka in Europese handen blijft. Dat pleidooi hield Romani gisteren in de Italiaanse media. Het Italiaanse Prysmian, de grootste kabelproducent in Europa, heeft een bod uitgebracht op de aandelen van Draka. Ook het Chinese concern Xinmao Group heeft belangstelling voor het bedrijf, en bood 160 miljoen euro meer dan de Italianen. (NRC)

Brussel blokkeert aflossing ING

Amsterdam, 30 nov. De Europese Commissie heeft ING verboden een obligatielening van 1,2 miljard euro terug te betalen aan Amerikaanse institutionele beleggers. Brussel wil dat de bankverzekeraar eerst de resterende 5 miljard staatssteun aflost aan de Nederlandse overheid, alvorens het de eigen obligatiehouders terugbetaalt. ING is door het verbod vanaf 1 januari 45 miljoen dollar (35 miljoen euro) per jaar extra kwijt door hogere rentelasten. (NRC)

Topman Meijer van Transavia stapt op

Schiphol, 30 nov. Topman Michiel Meijer van Transavia stapt per 1 december op en verlaat de luchtvaartmaatschappij. Dit heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. Transavia, een dochter van KLM, stevent dit jaar voor het eerst in drie decennia af op verlies. Meijer wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden. Bram Gräber, nu directeur van KLM Nederland, wordt genoemd als mogelijke opvolger. (ANP)