Kort nieuws Buitenland

Verkiezingen Haïti geldig verklaard

Port-au-Prince, 30 nov. Internationale waarnemers hebben de chaotische presidents- en parlementsverkiezingen in Haïti gisteren geldig verklaard. Controleurs van de Organisatie van Amerikaanse Staten en Caricom, de organisatie van vijftien Caraïbische landen, spraken wel van „onregelmatigheden”. Maar de beschuldigingen van fraude door twaalf van de achttien presidentskandidaten vonden ze „haastig en spijtig”. De Provisorische Verkiezingsraad van Haïti verklaarde de verkiezingen zondag al geldig. De uitslag wordt niet verwacht voor 7 december. Favorieten waren Jude Célestin, partijgenoot van president René Préval en Mirlande Manigat, echtgenote van oud-president Leslie Manigat. Waarschijnlijk heeft geen van de kandidaten een absolute meerderheid behaald en volgt een tweede ronde op 16 januari. (AP)

‘Blokkade Gaza weinig soepeler’

Jeruzalem, 30 nov. De Israëlische autoriteiten hebben hun drie jaar oude blokkade van de Gazastrook eerder dit jaar maar marginaal versoepeld, en de bevolking is er dan ook niet of nauwelijks op vooruit gegaan. Dat melden 21 hulporganisaties in een gisteren uitgebracht rapport. Volgens het rapport laat Israël wel meer voedsel toe en enig bouwmateriaal, maar niet voldoende voor belangrijke bouwprojecten. Bovendien blijft de export grotendeels verboden, zodat de plaatselijke economie zich niet kan ontwikkelen. Volgens een Israëlische regeringswoordvoerder heeft Israël de blokkade wel degelijk versoepeld, maar moet het alle lading op wapens controleren voor deze de Gazastrook binnengaat. (AP, AFP)

Het rapport is te lezen op amnestyusa.org

Twee gewonden bij explosie in Bisjkek

Bisjkek, 30 nov. Bij een explosie in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek zijn vanochtend zeker twee mensen gewond geraakt. De explosie had plaats buiten het Sportpaleis, waar momenteel een rechtszaak wordt gehouden tegen oud-president Bakijev en tientallen van zijn medestanders. Bakijev wordt ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven om te schieten op demonstranten tijdens een opstand tegen de regering in april. Daarbij vielen tachtig doden. De explosie benadrukt de nog altijd instabiele situatie in Kirgizië. In oktober werden verkiezingen gehouden, maar er is nog altijd geen coalitie gevormd. Kirgizische media meldden gisteren echter dat er mogelijk vandaag nog een coalitie wordt aangekondigd. Die coalitie zou als zeer wankel gelden. (Reuters)

Dissidenten mogen in Cuba blijven

Madrid, 30 nov. Het Cubaanse regime gaat ook de laatste elf politieke gevangenen vrijlaten van de ‘Groep van 75’ die tijdens een arrestatiegolf in 2003 werden opgepakt. De regering komt tegemoet aan de eis van de laatste elf dissidenten om in Cuba te mogen blijven. Dat heeft de aartsbisschop van Havana, Jaime Ortega, gisteren bekendgemaakt. Na onderhandelingen met de Kerk en Spanje zegde de Cubaanse regering afgelopen juli toe de laatste 52 van de 75 dissidenten vrij te laten die toen nog gevangen zaten. De 41 gedetineerden die inmiddels zijn vrijgelaten zijn uitgezet naar Spanje. De overige elf dissidenten weigerden de vrijlating als ze hun land moesten verlaten. (AP)

Afghaanse agent doodt soldaten VS

Kabul, 30 nov. Een agent van de Afghaanse grenspolitie heeft gisteren zes Amerikaanse militairen doodgeschoten tijdens een trainingsmissie. Het incident had plaats in een afgelegen regio van de oostelijke provincie Nangarhar. De toedracht is nog onduidelijk. Voor zover bekend is dit de vijfde keer in de afgelopen twee jaar dat een Afghaanse soldaat of agent westerse opleiders doodt. De Talibaan hebben verklaard dat de schutter door hen bij de grenspolitie is geplaatst. (AP)