Kort nieuws Binnenland

Rotterdam wil snelle geldboete bij schoolverzuim

Rotterdam, 30 nov. De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) wil ouders sneller een „fikse geldboete” kunnen opleggen als hun kind spijbelt van school. Hij is in gesprek met het ministerie van Onderwijs over deze bestuurlijke boete. De ‘bekeuring’ zou een aanvulling moeten zijn op een pakket aan maatregelen in Rotterdam om het schoolverzuim in het voortgezet onderwijs aan te pakken. Deze maatregelen maakte De Jonge vanochtend bekend. Leerplichtambtenaren komen onder meer voorlichting geven op scholen en spijbelaars krijgen ’s ochtends huisbezoek van stadswachten. (ANP)

Amsterdam dwingt zwervers in opvang

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 30 nov. In Amsterdam geldt vanaf vandaag een noodverordening, waarmee daklozen gedwongen kunnen worden om naar een opvangplek te gaan. Burgemeester Van der Laan wil hiermee voorkomen dat daklozen die hulp weigeren, onderkoeld raken en zelfs overlijden. Ondanks de aanhoudende kou weigert een kleine groep daklozen opvang. Politie en GGD krijgen daarom de bevoegdheid om mensen die tussen 23.00 en 07.00 uur buiten zijn van straat te halen. In Amsterdam zijn boven de 150 standaardbedden voor daklozen, 224 extra bedden bezet. De gemeente werkt aan nog meer slaapplaatsen.

Protest tegen extra collegegeld

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 30 nov. Ongeveer 1.500 studenten hebben gisteren bij het gebouw van de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de kabinetsplannen met het hoger onderwijs. Ze waren vooral boos over het voornemen om studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben opgelopen 3.000 euro extra collegegeld per jaar te laten betalen. In een overleg van staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) met de Kamer na de demonstratie werd duidelijk dat hij zich beraadt op diverse uitzonderingsmogelijkheden, maar dat de ingeboekte bezuiniging van 370 miljoen euro „leidend” is bij het uitdenken van de maatregel.

Elbers legt ook D66-functie neer

Rotterdam, 30 nov. Jos Elbers legt per direct zijn functie neer als voorzitter van de D66-afdeling Rotterdam. Dat maakte hij gisteren bekend. Hij stelde te willen „voorkomen dat het imago van D66 geschaad wordt” door zijn bestuursvoorzitterschap van hogeschool Inholland, dat hij tot 1 september 2007 bekleedde. Inholland raakte de afgelopen maanden in opspraak door schandalen rond vermeende diplomafraude en omstreden declaratiegedrag van bestuurders. (ANP)

PVV: bijeenkomst voor jongeren

Den Haag, 30 nov. De PVV krijgt geen jongerenbeweging. Wel gaan drie fractieleden een fractiebijeenkomst gericht op jongeren voorbereiden, voor mei volgend jaar. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders vandaag gemeld. Fractiegenoot Hero Brinkman had voorgesteld een jongerenorganisatie op te richten, maar daar ging de fractie niet in mee. „Het wordt een formele fractiebijeenkomst in het land. We gaan het groots en met veel enthousiasme aanpakken”, liet Wilders weten. (ANP)