IOC wil info over omstreden FIFA-bestuurslid

Het Internationaal Olympisch Comité wil inzage in het bewijsmateriaal dat de BBC heeft tegen één van de FIFA-bestuursleden die gisteren in een Panorama-uitzending van corruptie werden beticht. De Kameroener Issa Hayatou is ook IOC-lid. De olympische beweging hanteert een strikt beleid ten aanzien van corruptie: onacceptabel.

Nicolás Leoz (Paraguay), Ricardo Teixeira (Brazilië) en Issa Hayatou (Kameroen) zouden steekpenningen hebben ontvangen van het Zwitserse sportmarketingbureau ISMM/ISL. Onderzoeksjournalist Andrew Jennings wist de hand te leggen op een schaduwboekhouding van ISL met alle smeergeldbetalingen die het bedrijf tussen 1989 en 1999 zou hebben gedaan. Op het overzicht, dat ook in bezit is van NRC Handelsblad, worden FIFA-bestuurders met naam genoemd, zo schreven onze verslaggevers Steven Derix en Dolf de Groot gisteren. Op 15 februari 1995 kreeg Issa Hayatou, de voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, 100.000 Franse frank betaald – in cash.

    • Bart Hinke