Internationale reacties op WikiLeaks

Witte Huis: diplomaten geen spionnen

Het Witte Huis probeerde gisteren de berichten te ontzenuwen waaruit blijkt dat Amerikaanse diplomaten in opdracht van minister Clinton spioneren bij zowel bondgenoten als vijanden. „Onze diplomaten zijn diplomaten en niets meer”, zei woordvoerder P.J. Crowley. „Ze verzamelen informatie die ons beleid en acties richting geven. Dat is wat diplomaten, van ons land en andere landen, al honderden jaren doen.”

Rusland: niets interessants in WikiLeaks

Volgens Amerikaanse diplomaten zou president Medvedev „Robin spelen bij Batman Poetin” – de Russische premier. Medvedevs woordvoerder zei gisteren dat het Kremlin „niets interessants of de moeite waard om op te reageren heeft gevonden” in de documenten. Een woordvoerder van het Kremlin voegde daaraan toe dat „fictionele Hollywoodfiguren überhaupt geen commentaar behoeven”. Poetins woordvoerder weigerde commentaar. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken noemde de documenten, waarin Rusland onder meer een virtuele maffiastaat wordt genoemd, „onderhoudende rommel”, maar benadrukte dat de betrekkingen met de VS niet zouden lijden onder het lek. „Als het om politiek gaat laat we ons liever leiden door daden”, aldus Lavrov.

Berlusconi: geen wilde feesten in villa’s

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi ontkende dat hij „wilde feesten gaf in zijn villa’s” waardoor hij te weinig nachtrust zou krijgen – zoals een Amerikaanse diplomaat in Rome aan Washington schreef. Volgens de premier geeft hij slechts eens per maand diners bij hem thuis, „waarbij alles er fatsoenlijk, waardig en elegant” aan toegaat. Verder zei Berlusconi geen waarde te hechten aan wat „een derderangs of vierderangs functionaris” rapporteert. De Italiaanse president wordt in eigen land beschuldigd van omgang met minderjarige escortmeisjes.

Hariri: niet aangedrongen op aanval Iran

De Libanese premier Saad al-Hariri sprak gisteren op een persconferentie tegen dat hij bij de VS had aangedrongen op een aanval op nucleaire installaties in Iran. Volgens een van de gelekte diplomatieke stukken heeft hij in 2006, toen hij meerderheidsleider in het parlement was, tegen Amerikaanse functionarissen gezegd dat zij „bereid moeten zijn voluit te gaan als dat nodig is” om te voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Gisteren zei hij op een persconferentie dat „Libanon nooit deel zal uitmaken van een internationaal systeem dat erop gericht is om Iran onder druk te zetten”.

Karzai: relatie met VS onaangetast

Een woordvoerder van de Afghaanse president Karzai zei gisteren dat de WikiLeaks „geen merkbaar effect” hebben op „de bredere strategische relatie met de VS”. Hij reageerde op beschuldigingen uit de gelekte stukken dat Karzai „extreem zwak” is, zijn halfbroer een drugsdealer, en zijn vicepresident met 52 miljoen dollar in contanten naar de Emiraten reisde. „Er staat niet veel in de documenten dat ons verrast, maar er komt nog meer aan.”

Australië: strafrechtelijk onderzoek

Ook de Australische politie onderzoekt of WikiLeaks geen strafbare feiten heeft gepleegd. Procureur-generaal Robert McClelland zei desgevraagd geen weet te hebben van een Amerikaans verzoek om het Australische paspoort af te nemen van Julian Assange, hoofd van WikiLeaks.

Ecuador: Assange is hier welkom

Als Julian Assange een gastland zoekt, is hij welkom in Ecuador. Dat heeft de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kintto Lucas, gisteren gezegd. Lucas prees mensen als Assange die „licht” proberen te brengen in „de duistere hoeken van informatie”. Assange, wiens verblijfplaats onbekend is, wordt in Zweden gezocht op verdenking van verkrachting en mishandeling.

Chávez: Clinton moet aftreden

De Venezolaanse president Hugo Chávez ziet geen andere optie voor de Amerikaanse regering dan het aftreden van minister van Buitenlandse Zaken Clinton. „Dat is het minste dat u kunt doen”, zei hij in een televisietoespraak.

Rutte: schadelijk voor verhoudingen

Premier Rutte vindt de openbaarmaking van vertrouwelijke diplomatieke documenten „heel schadelijk voor de diplomatieke verhoudingen”. Hij wil (nog) niet inhoudelijk reageren op de documenten, die onder meer bevestigen dat in Nederland Amerikaanse kernwapens opgeslagen liggen. „Ik ga niet op elke snipper reageren”, zei hij gisteren.(AP, Reuters, AFP, ANP)