India: corruptieschandaal mobieltjes

In India is een begin gemaakt met een grote schoonmaak in de telefoniesector die is verwikkeld in een omvangrijk corruptieschandaal. Bedrijven die twee jaar geleden mogelijk op illegale wijze in het bezit kwamen van licenties voor mobiele telefoons, raken hun vergunningen kwijt, tenzij ze binnen zestig dagen aantonen dat de beschuldigingen van fraude niet kloppen.

De nieuwe minister van Telecommunicatie, Sibal, heeft dat gisteren aangekondigd. Hij beloofde „volledige openheid, rechtvaardigheid en eerlijkheid” bij de afhandeling van de affaire. Uit een eerder deze maand verschenen accountantsverslag blijkt dat de Indiase overheid twee jaar geleden vermoedelijk meer dan 29 miljard euro is misgelopen door de fraude. Licenties werden tegen „een ongelooflijk lage prijs” verkocht, aldus het rapport. De verantwoordelijke minister moest het veld ruimen.

Waarschijnlijk 85 van de in totaal 122 verkochte licenties zijn op onrechtmatige wijze in handen gekomen van de in opspraak geraakte kopers. Zij voldeden niet aan de voorwaarden, vervalsten papieren of hielden zich anderszins niet aan de regels. Het betreft vijf groepen waarin uiteenlopende ondernemingen hun belangen hebben gebundeld. Een is Reliance Telecom van de prominente Indiase zakenman Anil Ambani. Ook enkele buitenlandse ondernemingen, zoals het Noorse Telenor, worden genoemd.

Los van deze zaak dreigen 119 telefoonlicenties te worden ingetrokken, zei minister Sibal gisteren. Hierbij gaat het om bedrijven die op goede gronden vergunningen hebben verkregen, maar zich niet hebben gehouden aan de exploitatievoorwaarden. Hun dekkingsgraad voor mobiel bereik is bijvoorbeeld te laag.

Met de ingrepen poogt de regering verdere schade van het corruptieschandaal te beperken. Vooral het aanzien van premier Singh is aangetast. Al drie weken lang liggen alle parlementaire werkzaamheden in New Delhi stil door een boycot van de oppositie. De regering weigert mee te werken aan een parlementair onderzoek.