Hereniging Korea's optie voor China

De spanningen tussen de Korea’s houden aan. Ondertussen lijkt China het langzamerhand te hebben gehad met de provocaties van Noord-Korea.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul oefenen scholieren maatregelen bij een eventuele chemische aanval door Noord-Korea. Foto AP South Korean middle school students in gas masks participate in an anti-chemical attack drill in Seoul, South Korea, Tuesday, Nov. 30, 2010. As U.S.-South Korean war games continued Tuesday, the United States and two crucial Asian allies agreed to meet in Washington for talks about North Korea's attack on a South Korean island and the North's nuclear weapons programs.(AP Photo/Ahn Young-joon) AP

De nieuwste reeks Amerikaanse diplomatieke documenten die gisteravond via de klokkenluiderssite WikiLeaks uitlekte, zet de schijnwerper vooral op China en de twee Korea’s. China zou bereid zijn de hereniging van Noord- en Zuid-Korea te accepteren.

De frustraties in China over het provocerende gedrag van Noord- Korea zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid. Tussen de nieuwe generatie leiders in China en het stalinistische regime in Noord-Korea zou sprake zijn van toenemende verwijdering.

De publicatie van de diplomatieke rapportages komt op een moment dat de spanningen op het Koreaanse schiereiland hoog zijn opgelopen door de Noord-Koreaanse artillerieaanval, vorige week, op een Zuid-Koreaans eiland in de Gele Zee.

Volgens de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, He Yafei, gedraagt Noord-Korea „zich als een verwend kind” door met voortdurende provocaties de aandacht van de VS te krijgen. China, altijd de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, zou hereniging van de twee Korea’s niet langer willen dwarsbomen. Dat zei de toenmalig Zuid-Koreaans onderminister van Buitenlandse Zaken Chun Yung-woo begin dit jaar tegen de Amerikaanse ambassadeur in de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

Volgens WikiLeaks hebben hoge functionarissen dat tegen Chun verklaard. De Chinese partijtop zou bereid zijn „een nieuwe realiteit onder ogen te zien” en Noord-Korea als ‘bufferstaat’ tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Zuid-Korea willen opgeven.

China weet moeilijk raad met de voortdurende militaire en nucleaire provocaties van Noord-Korea, dat vorig jaar een raket voor de lange afstand lanceerde en een tweede ondergrondse atoomproef uitvoerde. China, dat Noord-Korea van voedsel en energie voorziet, weigerde tot dusver de aanval op het Zuid-Koreaans marineschip de Cheonan in maart en de recente artillerieaanval te veroordelen. China staat onder grote druk van de internationale gemeenschap om Noord-Korea tot de orde te roepen.

In een poging de internationale gemeenschap, inclusief bondgenoot China, onder druk te zetten, heeft Noord-Korea vandaag bekendgemaakt dat het duizenden operationele centrifuges heeft voor de verrijking van uranium.

Vorige week onthulde een Amerikaanse kernwetenschapper het bestaan van een nieuw nucleair complex in het noorden van het land, nadat hij op uitnodiging van Noord-Korea een bezoek aan het land had gebracht. Internationaal bestaat de vrees dat Noord-Korea landen als Iran en Syrië van nucleaire kennis kan voorzien.

Terwijl de gecombineerde marineoefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten in de Gele Zee, aan de westkust van het Koreaanse schiereiland, nog in volle gang zijn wordt er op het diplomatieke front geprobeerd verdere escalatie te voorkomen. China ontving vandaag de voorzitter van het Noord-Koreaanse parlement, terwijl Japan een gezant naar Peking stuurt. De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea houden volgende week topoverleg over de jongste crisis op het Koreaanse schiereiland.

WikiLeaks en diplomatie: Drie

Vriendschap bekoeld: pagina 6, 7