Fors lagere korting voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen hoeven volgend jaar bijna de helft minder te bezuinigen dan de 549 miljoen euro die stond ingepland. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) kort de ziekenhuizen in 2011 met slechts 314 miljoen euro.

Het besluit van Schippers komt na twee rechtszaken van ziekenhuizen tegen VWS. Het ministerie verloor het eerste proces, maar in hoger beroep kreeg het gelijk. Het gerechtshof in Den Haag vond wel dat VWS de cijfers beter moest onderbouwen.

Dat is gebeurd: aanvankelijk baseerde VWS de bezuiniging op kostenoverschrijdingen in het eerste halfjaar van 2010. In de nieuwe berekening zijn ook recente cijfers verwerkt. Daaruit blijkt dat 94 ziekenhuizen vorig jaar minder hebben uitgegeven dan afgelopen zomer werd verwacht. Daarom komt het ministerie van VWS nu tot een overschrijding van 314 miljoen euro in plaats van 549 miljoen.

Minister Schippers heeft afgelopen vrijdag de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd nieuwe berekeningen te doen op basis van deze 314 miljoen euro. NZa zegt dat ze „begin volgend jaar” voor elk ziekenhuis heeft becijferd hoeveel er moet worden bezuinigd. De maatregel gaat 1 januari 2011 in.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt dat het woord ‘blij’ niet op zijn plaats is. „Want 314 miljoen is nog steeds een heel hoog bedrag”, zegt een woordvoerder. „We weten nog steeds niet hoe het nieuwe bedrag tot stand is gekomen. Onze inzet is nul euro.” Als er te veel is uitgegeven, moeten zorgverzekeraars dat betalen, stelt de NVZ. De vereniging besluit over twee weken of ze VWS voor de rechter daagt.

Het onafhankelijke bureau Zindata bracht vorige maand een rapport uit waarin stond dat veel ziekenhuizen door de bezuinigingen van 549 miljoen in de rode cijfers zouden komen. „Voor een aantal ziekenhuizen zal de situatie echt heel ernstig worden”, zei directeur Adri Steenhoek toen. De schulden zouden stijgen, de kwaliteit van de zorg verminderen en de wachtlijsten wellicht langer worden. Hij vindt het lagere kortingsbedrag „nog steeds heftig”.

Voor een doorsnee-ziekenhuis is het nieuwe bezuinigingsbedrag 2 à 3 procent van zijn omzet, ruwweg drie keer de jaarwinst.

    • Frits Baltesen