Europese Commissie onderzoekt dominante positie Google

Google logo (AP Photo/Virginia Mayo)

De Europese Commissie begint een onderzoek naar internetbedrijf Google, meldt het ANP.

Brussel reageert hiermee op klachten van concurrerende aanbieders van zoekdiensten. Zij vinden dat zij benadeeld worden in de overzichten van gratis en gesponsorde zoekresultaten van Google, ten gunste van Google’s eigen diensten. De commissie benadrukt wel dat zij niet over bewijzen beschikt dat Google Europese regels heeft overtreden.

Onpartijdig wiskundig systeem

Het is onduidelijk hoe het onderzoek voor Google gaat uitpakken, vertelt NRC technologieredacteur Marc Hijink: ,,Google heeft zich bij soortgelijke eerdere klachten verweerd met het standpunt dat de zoekresultaten en advertenties gegenereerd worden volgens een onpartijdig wiskundig systeem.”

Een woordvoerder van Google liet weten dat het bedrijf met de Europese Commissie wil overleggen om eventuele zorgpunten weg te nemen. Volgens het internetbedrijf is er namelijk altijd ruimte voor verbetering.

    • Hans Klis