Embassy Cables in één oogopslag

In Ankara zit het grootste lek (7.918 berichten), maar in Bagdad is de schade met 6.677 berichten groter omdat die berichten vertrouwelijker zijn. Dit toont de interactieve kaart van Der Spiegel, de Duitse mediapartner van WikiLeaks.

Samen met Tokyo (5.697) vormen genoemde steden de top 3 van grootste lekken. Opvallend is dat Londen (1.083) net als Bagdad donkerbruin gekleurd is. Ofwel: ook daar zijn de gelekte ambtsberichten vertrouwelijker dan bij de andere steden.

The Guardian heeft een statische visuele weergave gemaakt (net als de Spaanse krant El Pais). Wel geeft de krant haar lezers de mogelijkheid zelf met de data aan de haal te gaan. In een ZIP-bestand van slechts 3,1 MB zitten 251.287 cables met datum, tijd en tags (zoals de ‘terrorismetag’ PTER). Exclusief bericht.

The Guardian roept op om de schermfoto’s van de analyses te delen op haar Flickr-account. Gebruiker ‘Bplnrt‘ heeft al resultaat geboekt. In een visualisatie van de ‘cable’ Washington - Tokyo wordt ook de inhoud zichtbaar.

De meest besproken onderwerpen worden het grootst weergegeven. In de ‘cables’ met Tokyo wordt, zo blijkt, vaker gesproken over de ‘Ryukyu Islands’ dan over ‘Human Rights’. Althans, als de uitgelekte documenten ook werkelijk representatief zijn voor alle correspondentie.