Eén op de drie auto's rijdt op winterbanden

De koude winter van vorig jaar veroorzaakte een run op winterbanden. Die trend zet zich dit jaar door. En ja, ze zijn echt veiliger, blijkt uit schadeonderzoek.

Winterbanden zijn populair dit jaar. Dat ziet ook Kwik-Fit, de grootste bandenverkoper van Nederland. Van alle verkochte banden bij ons, zegt een woordvoerder, is momenteel 40 procent een winterband. Vorig jaar was dit nog maar 15 procent. „ En dat terwijl tien jaar geleden bijna niemand ermee reed.”

In de winter van ’97-’98 bedroeg de afzet van winterbanden 55.000 stuks. Afgelopen winter zijn er 1,2 miljoen winterbanden verkocht. „Dat is ruim 70 procent meer dan het seizoen ervoor”, zegt Ruud Spuijbroek, algemeen secretaris van banden- en wielenbrancheorganisatie VACO.

Door de koude winter van vorig jaar ontstond een run op winterbanden, zegt hij. „Die trend zet zich nu door.” Bijna 30 procent van de automobilisten heeft al winterbanden. Hoeveel winterbanden er al zijn verkocht, is nog niet bekend, aldus VACO.

De vraag naar winterbanden zorgt ervoor dat Vredestein, bandenfabrikant in Enschede, gaat uitbreiden. Volgens woordvoerder Thomas Mittendorff is de vraag van bandenhandelaren in september met bijna 90 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. „Dat was een koude winter, dus handelaren hadden geen banden meer in het magazijn. Ze zijn massaal gaan inkopen om goed voorbereid de winter in te gaan.”

Mensen kopen niet alleen meer winterbanden, ze wisselen ook eerder. Dit jaar half oktober al, zegt VACO.

Zijn winterbanden ook echt veiliger? Ja, zegt verkeerspsycholoog Adriaan Heino. Hij heeft voor een onderzoek naar winterbanden ongeveer 20.000 schadedossiers van verzekeraars in gezien. Conclusie: auto’s op zomerbanden veroorzaken in de winter structureel meer ongelukken dan auto’s met winterbanden. Bij wagens die het hele jaar op zomerbanden rijden, neemt de schadefrequentie voor schade aan de eigen auto toe met 32 procent. Bij mensen die op winterbanden rijden, is de stijging circa 12 procent.

Zomerbanden worden als het koud wordt harder. Daardoor verliezen ze grip op de weg bij het remmen, optrekken en sturen. Het rubber van winterbanden is zachter en blijft bij temperaturen onder de 7 graden wel elastisch. Bovendien hebben winterbanden een ander profiel, die bij sneeuw, ijs of modder voor meer grip zorgen .

Heino waarschuwt wel voor een ongewenst psychologisch effect van winterbanden. Automobilisten wanen zich veiliger en rijden vervolgens minder voorzichtig. Let op, zegt hij, die banden zorgen ervoor dat je makkelijker kan wegrijden in de sneeuw, „maar je kan er niet ineens veel harder mee rijden.”

    • Juliette Vasterman