Economie kort

Facebook opent binnenkort kantoor in Amsterdam

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Amerikaanse sociale netwerk Facebook opent op korte termijn een eigen kantoor dat in Nederland advertenties gaat verkopen. Dat blijkt uit vacatures die op Facebooks eigen website staan. De plannen van Facebook werden het eerst genoemd op website Emerce en bevestigd door marketingbureau B!Digital dat nu nog advertenties in Nederland verkoopt voor Facebook. Facebook telt meer dan 500 miljoen leden, van wie 3,2 miljoen in Nederland. Bedrijven adverteren in toenemende mate op sociale netwerken, omdat hun klanten daar veel tijd doorbrengen. Zo hopen ze een gemeenschap van geïnteresseerde klanten te verzamelen omdat Facebook-gebruikers zich als ‘vriend’ of ‘fan’ melden van een bepaald product. Volgens marketingdirecteur Stephan Reesink van B!Digital is de experimenteerfase voorbij: „Onze klanten begonnen met uitprobeerbudgetten van 5.000 tot 15.000 euro. Dat is nu 30.000 tot 35.000 euro.” Het gaat om klanten als Nike, Samsung, Etos en Bijenkorf.

KPN trekt tarief mobiel en vast gelijk

Den Haag. Telecombedrijf KPN wijzigt met ingang van het nieuwe jaar de tarieven voor zijn belangrijkste abonnementen voor thuisbellen, waardoor bellen vanuit huis naar een vast nummer evenveel kost als bellen naar een mobiel nummer. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De kosten voor bellen naar een andere vaste telefoon gaan omhoog; die voor bellen naar een mobiel omlaag. Bovendien rekent KPN voortaan geld voor het bellen met de vaste telefoon naar de eigen voicemail. Tot nu toe kostte dat officieel 4 cent per minuut, maar KPN bracht dit bedrag nooit in rekening. Het tarief is nu opgetrokken naar 9 cent per minuut en zal voortaan wel op de telefoonrekening staan. (ANP)

Consument niet blij met banken en ov

Groningen. Nederlandse consumenten zijn slecht te spreken over de prestaties van openbaarvervoerbedrijven en de bankensector. Dit blijkt uit de resultaten van een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onder vijfduizend consumenten naar de dienstverlening van grote bedrijven in Nederland. Ov-bedrijven zoals de NS, Connexxion en Arriva zijn het volgens het publiek de laatste jaren veel slechter gaan doen; de klantwaardering is met ruim 18 procent gedaald. Ook banken scoren slecht. Consumenten waarderen de bankensector bijna 9 procent lager dan vorig jaar. (ANP)

Philips krijgt nieuwe financieel topman

Amsterdam. Financieel directeur Pierre-Jean Sivignon van Philips vertrekt per 31 maart volgend jaar bij het bedrijf om persoonlijke redenen. Hij wordt vervangen door Ron Wirahadiraksa, die momenteel financieel directeur is van de gezondheidstak van Philips. Dat maakte het elektronicabedrijf gisteren bekend. Sivignon, die sinds 2005 bij Philips werkte, zet zijn carrière buiten het bedrijf voort. (ANP)