Deel achterban wil fusie D66 en GroenLinks

Politieke leiders van beide partijen treuzelen, maar vanuit de achterban neemt de druk toe. Kiezers van D66 en GroenLinks voelen wel voor een fusie van de partijen, zoals onder meer blijkt uit een actie die vanmiddag begint onder de naam ‘D66+GroenLinks=’. Via een Facebookpagina en de site www.nieuwepartij.nl proberen D66’ers en GroenLinks-kiezers zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen om de partijen onder druk te zetten.

„Doe het nu maar gewoon”, zegt Stefan Hoevenaar, een van de initiatiefnemers. „De overeenkomsten zijn zoveel groter dan de verschillen. Bovendien zou een sociaal-liberale fusiepartij met zoveel kleine partijen de kans hebben de grootste partij te worden. Dat heeft als groot voordeel dat kiezers hun stem niet meer geven aan PvdA of VVD in de hoop één van die twee de grootste te maken.”

De initiatiefnemers hebben hun actie bewust niet gecoördineerd met de politieke leiding. Hoevenaar: „Zij die in alles afhankelijk zijn van het bestaan van hun partij, zullen pas overgaan tot een fusie als het water hun aan de lippen staat. En dat is nu niet het geval.”

Politicologen geven hun gelijk. De fusies die eerder leidden tot GroenLinks en CDA kwamen pas tot stand nadat alle betrokken partijen bij verkiezingen hadden verloren. Hoevenaar: „Die politicologische wet moet nu worden doorbroken. En dat kan alleen van onderop.”

    • Pieter van Os