Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cabaret

‘De Help’ van Youp is er

Youp van ’t Hek presenteerde vanmiddag zijn eenmalige magazine De Help, waarmee hij het “legaal naaien” van helpdesks als maatschappelijk probleem aan de kaak wil stellen.

In theater Diligentia in Den Haag bood Youp het magazine aan aan vier oppositieleiders uit de Tweede Kamer: Cohen, Halsema, Pechtold en Roemer. Ook oud-SP-fractievoorzitter Agnes Kant kreeg een exemplaar.

Van ’t Hek kreeg in oktober een conflict met T-Mobile. Toen hij daarover ging twitteren en er vervolgens twee columns over schreef, kwam het idee om “de terreur van helpdesks” te verzamelen. Er kwamen ruim zesduizend reacties binnen. In Pauw & Witteman kondigde hij aan er iets ludieks mee te willen doen:

De Help staat in het teken van de vaak hilarische telefoongesprekken met helpdesks. Het tijdschrift kost 4,95 euro en de opbrengst gaat naar Serious Request, de inzamelingsactie van 3FM.

Voor de cabaretier Van ’t Hek is de uitgave de afsluiting van zijn actie. Hij heeft het stokje overgedragen aan de politiek. “We gaan kijken of we iets aan kunnen doen”, antwoordde Cohen.

Update 21:00: vanaf morgen (woensdag) is De Help ook op de iPad verkrijgbaar, via Magzine.