Cocaïne en xtc gevonden in haar van Marco Kroon

Het Openbaar Ministerie zegt dat Marco Kroon cocaïne en xtc heeft gebruikt. Het OM legde gisteren tijdens de regiezitting van de zaak tegen de drager van de Militaire Willemsorde harde bewijzen op tafel.

De 40-jarige Kroon wordt vervolgd wegens het bezit van drugs en bezit en overdracht van stroomstootwapens. De zaak is door de rechtbank tot nader order uitgesteld.

Het is voor het eerst dat het OM inhoudelijk op de zaak in gaat. De officier van justitie zei meer dan genoeg bewijzen te hebben voor vervolging van Kroon. In zijn haren zouden hoge concentraties van de harddrugs zijn aangetroffen. Zelf heeft hij tegen de rechtbank gezegd dat hij nooit bewust drugs heeft genomen. Kroons advocaat Geert-Jan Knoops zinspeelde op een complot. De drugs zouden hem zijn toegediend.

Advocaat Knoops verweerde zich door te stellen dat hij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) aan de tand wil voelen. Gisterochtend trok hij voor de militaire kamer de betrouwbaarheid van hun informanten in twijfel. Justitie onderzoekt Kroon sinds de CIE belastende informatie doorspeelde over illegale praktijken in Kroons café in Den Bosch. De CIE kreeg tips binnen over de aanwezigheid van harddrugs in de kroeg. Informanten van de CIE bezochten het café en begin dit jaar merkte het OM Kroon aan als verdachte.

Knoops beweert dat Kroons positie als ridder hem kwetsbaar heeft gemaakt voor bedreigingen. Hij twijfelt aan de tips en de informanten die wezen op het harddrugsbezit van Kroon. Jaloerse ex-collega’s zouden hem willen belasteren. De advocaat citeerde anonieme sms’jes die Kroon ontving. „We gaan je breken. Van hero tot zero.” En: „Vecht je hier maar eens uit held.”

De rechtbank heeft de zaak tot nader order uitgesteld. Er wordt eerst onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de informanten. Zo zal de chef CIE als getuige worden opgeroepen door de onderzoeksrechter. Wanneer de zaak-Kroon een vervolg krijgt, is dus afwachten.