Clinton: lekken WikiLeaks aanval op wereldgemeenschap

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, beschouwt de aangekondigde publicatie van ruim 250.000 diplomatieke stukken door WikiLeaks niet alleen als een aanval op de Verenigde Staten, maar ook op de internationale gemeenschap. Dat zei Clinton gisteravond (Nederlandse tijd) tijdens haar eerste persconferentie sinds WikiLeaks zondag begon met de actie.

Clinton sprak van een aanval op „de allianties en bondgenootschappen, de gesprekken en onderhandelingen die de internationale veiligheid en economische welvaart beschermen”.

De minister noemde het lekken „illegaal”. Ze zei dat de regering-Obama „harde maatregelen neemt om degenen die deze informatie hebben gestolen verantwoordelijk te stellen”. De Amerikaanse regering heeft een strafrechtelijk onderzoek gelast en gaat over tot vervolging als inderdaad mocht blijken dat WikiLeaks illegaal heeft gehandeld.

Witte Huis-woordvoerder Robert Gibbs sprak gisteren van een „zware misdaad” en een „grove overtreding van de wet”.

Clinton wilde niet ingaan op specifieke documenten. De minister zei dat de regering het „zeer betreurt” als de inhoud – waaronder kritische commentaren over bevriende leiders en bondgenoten – anderen in verlegenheid heeft gebracht.

Clinton begon gisteren aan een dienstreis naar Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan en Bahrein. Haar reis zou al voor de actie van WikiLeaks zijn gepland. De minister sprak niet over aanstaande ontmoetingen met internationale leiders. Wel grapte Clinton dat buitenlandse regeringsfunctionarissen haar hebben gezegd dat hun diplomatieke rapportages over de VS veel „harder” zijn dan andersom. (AP, AFP)