‘China in voor eenwording Korea’s’

In this photo taken on Sunday, Oct. 10, 2010, North Korean soldiers march during a massive military parade to mark the 65th anniversary of the communist nation's ruling Workers' Party in Pyongyang, North Korea. (AP Photo/Vincent Yu) Noord-Koreaanse militairen tijdens een parade vorige maand in Pyongyang (Foto AP)

China zou er geen probleem mee hebben als Noord-Korea en Zuid-Korea één worden. Dat althans blijkt uit uitspraken van de Zuid-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken in februari van dit jaar die zich baseerde op gesprekken met hoge Chinese hoge functionarissen.

In een gesprek tussen deze Chun Yung-wo en een Amerikaanse ambassadeur, uitgelekt via WikiLeaks, wordt openlijk gespeculeerd over de ineenstorting van Noord-Korea na de dood van leider Kim Jong-il.

Zoals veel van de uitgelekte diplomatieke berichten wijkt ook deze sterk af van officiële uitingen door politiek leiders. De Chinese vice-president Xi Jinping bijvoorbeeld, die wordt beschouwd als de opvolger van president Hu Jintao als die in 2012 met pensioen gaat, heeft zich onlangs nog uitgesproken tegen de hereniging van Noord- en Zuid-Korea, zegt NRC-correspondent Oscar Garschagen.

De twee landen op het Koreaanse schiereiland zijn officieel nog steeds in oorlog. Volgens Garschagen is de kloof tussen Pyongyang en Peking ontstaan vanaf het moment dat Noord-Korea begon met nucleaire proefnemingen en het testen van raketsystemen. Toen in 2009 Noord-Korea zich ook terugtrok uit het zespartijenoverleg (Noord- en Zuid-Korea, China, VS, Japan en Rusland) maakten Chinese functionarissen in gesprekken met Amerikaanse en Zuid-Koreaanse collega’s geen geheim meer van hun frustraties, zegt hij.

‘Verwend kind’

Zo wordt in een ander uitgelekt bericht de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken geciteerd die Noord-Korea een “verwend kind” noemt dat aandacht probeert te krijgen van “de volwassene”, de Verenigde Staten. Hij reageerde op raketlanceringen door Noord-Korea in april 2009.

Dit jaar zijn de spanningen tussen Pyongyang en Seoul verder toegenomen. Vorige week schoot Noord-Korea met artillerievuur op een Zuid-Koreaanse eiland. Daarbij vielen vier doden. Volgens The New York Times helpen de uitgelekte berichten beter begrijpen waarom Zuid-Koreaanse en Amerikaanse functionarissen de recentelijke agressie van Noord-Korea duiden als laatste stuiptrekkingen van een stervende dictatuur.

China is bondgenoot van Noord-Korea en verzet zich in de VN-Veiligheidsraad consequent tegen sancties tegen het communistische land. Garschagen ziet ook daarvoor een verklaring in één van de WikiLeaks-telegrammen: „Peking vreest dat als de Noord-Koreaanse leider in het nauw gedreven wordt hij zich als een gek zal gedragen.”

    • Bart Hinke