Barça op alle fronten superieur aan Real

FC Barcelona vernederde gisteravond Real Madrid met een 5-0 overwinning. Het elftal van Guardiola slaagt er als geen ander in aantrekkelijk voetbal te koppelen aan succes.

Futbol Club Barcelona was gisteravond in alles superieur aan aartsrivaal Real Madrid. Het elftal van coach Josep Guardiola versloeg ‘de Koninklijke’ met een verpletterende 5-0 nederlaag en deed dat met oogstrelend combinatievoetbal. Verdediger Sergio Ramos symboliseerde met een trap tegen de benen van Lionel Messi en een duw in het gezicht van Carles Puyol de onmacht van Real Madrid. Met het schaamrood op de kaken droop het elftal van coach José Mourinho af.

‘Meesterwerk in Camp Nou’, zo luidde vanmorgen de kop in El Mundo Deportivo. „Een wedstrijd vol met delicatessen van FC Barcelona tegen een Real Madrid dat na negentig minuten volledig uitgeteld was”, schreef de Catalaanse sportkrant. De Madrileense tegenhanger Marca ging op de knieën voor de kampioen van Spanje en concludeerde met grote letter: ‘Este Barça es una maquina’, dit Barcelona is een machine.

FC Barcelona was een dag na de verkiezingen in Catalonië, waarbij de Spaanse socialisten met een vernietigende nederlaag uit de regering waren verdreven, inderdaad een geoliede machine. Voor bijna honderdduizend toeschouwers deelde het Catalaanse voetbalbolwerk in de stromende regen nog een psychologische dreun uit aan de ‘Spanjaarden’ uit Madrid. De zege riep herinneringen op aan de vernedering in mei 2009. FC Barcelona won destijds in het Santiago Bernabéu van Madrid met 6-2.

De klap kwam dit keer misschien nog wel harder aan omdat Real Madrid geen rekening had gehouden met een grote nederlaag. Na jaren van tegenvallende resultaten onder leiding van trainers als Bernd Schüster, Juande Ramos en Manuel Pellegrini was de club dit seizoen met succestrainer Mourinho een nieuwe weg ingeslagen. De Portugees moest de bravoure terugbrengen en de hegemonie in de Primera Division herstellen. Geld leek geen probleem. Met nieuwe spelers als Mesut Özil, Angel Di Maria, Ricardo Carvalho en Sami Khedira werd de aanval ingezet. Na een moeizaam begin van de competitie raakte het sterrenelftal op stoom. Real Madrid kwam als koploper naar Camp Nou, maar de ploeg viel als los zand uit elkaar.

FC Barcelona verruilde afgelopen zomer Zlatan Ibrahimovic voor David Villa. De Spaanse international is veel meer een teamspeler dan de lastige Zweed. Villa had aanvankelijk wat aanpassingsproblemen. Maar gisteravond brak hij als spits de ban. De voormalige aanvaller van Valencia was met twee van de vijf doelpunten één van de vele gevierde spelers van FC Barcelona.

De zege van Barça was echter vooral het succes van het collectief. Guardiola is erin geslaagd ieder individu ondergeschikt te maken aan het teambelang. Ook al heten de spelers Xavi Hernandez, Andres Iniesta of Lionel Messi. Voor Guardiola was het zijn vijfde opeenvolgende zege als coach van Barcelona in el clásico tegen Real Madrid. De voormalige middenvelder droeg de overwinning op aan zijn leermeester Johan Cruijff. „Samen met Carlos Rexach heeft hij de basis gelegd voor het huidige voetbal dat wij spelen. Ik ben er trots op dat wij die erfenis van snel en technisch combinatiespel voortzetten en bewaken”, zei hij na afloop.

De as van het elftal van FC Barcelona bestaat met Victor Valdes, Carles Puyol, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Xavi, Iniesta en Messi uit voetballers die van jongs af aan groot geworden zijn met het tiki taka futbol. Het huidige elftal van Guardiola is een ingespeeld geheel waarbij de hoofdrolspelers elkaar blindelings vinden. De wijze waarop Xavi na tien minuten de openingstreffer maakte uit een pass van Iniesta was tekenend. En na ieder doelpunt volgde hetzelfde ritueel. Of de doelpuntenmaker nu Xavi, Pedro, Villa of Jeffren Suarez heette maakte niet uit, het hele elftal vierde gezamenlijk feest. En dat Messi nu eens geen treffer maakte niet uit. Het Argentijnse wonderkind genoot net zozeer van zijn assists.

De frustraties van de coach en de spelers van Real Madrid stak er schril bij af. Cristiano Ronaldo haalde zich de woede van heel Barcelona op de hals door Guardiola te duwen nadat deze de bal had weggegooid, Carvalho deelde een elleboogje uit aan Messi en Sergio Ramos kreeg in de blessuretijd een rode kaart voor het trappen van de Zuid-Amerikaan. Mourinho probeerde met wilde gebaren de orde te herstellen, maar hij was de regie kwijt. Teambuilder Mourinho heeft in Madrid nog veel werk te verzetten. Het zal extra pijn doen dat FC Barcelona als het voorbeeld geldt van een team dat met aantrekkelijk voetbal succes boekt.

    • Koen Greven