Als een stompe speld door een vlinderhuid

Niet het beest in Tony Blair, maar een Ierse vlindermetafoor is gisteravond bekroond met de achttiende Bad Sex Award. De onderscheiding voor de akeligste seksscène ging naar Rowan Somerville voor een passage in zijn roman The Shape, waarin de daad wordt vergeleken met een vlinderkundige die een te stompe speld door een dikke insectenhuid probeert te wurmen. In het origineel: „Like a lepidopterist mounting a tough-skinned insect with a too blunt pin he screwed himself into her.” Het was volgens de Literary Review meer dan voldoende voor de prijs.

Aanvankelijk gooide ook ex-premier Tony Blair hoge ogen wegens zijn beschrijving van een vrijpartij met zijn echtgenote Cherie („Ik was een dier dat zijn instinct volgde”), maar Blair werd uiteindelijk niet genomineerd. Ook de Amerikaanse auteur Jonathan Franzen (Freedom) en de Australiër Christos Tsiolkas (The Slap) waren genomineerd.