Alle daklozen Amsterdam ‘s nachts verplicht naar binnen

Zwerver in Amsterdam

Burgemeester van der Laan verplicht daklozen om met het huidige winterweer de nacht in opvanglocaties door te brengen. Hij heeft daartoe een noodverordening afgekondigd, meldt het ANP.

De maatregel gaat vanavond om 23.00 van kracht.  Dak-en thuislozen mogen dan tot zeven uur ‘s ochtends niet op straat verblijven. Wie dat wel doet, kan onder dwang naar een opvanglocatie gebracht worden. Hiermee wil de gemeente Amsterdam kwetsbare personen beschermen tegen het extreme weer als zij hier zelf niet of onvoldoende toe in staat zijn.

Amsterdam correspondent Karel Berkhout vindt deze noodverordening een ‘ingrijpende maatregel’ en ‘onorthodox’. Volgens hem gaat het om een vrij kleine groep zorgmijders, van minder dan 30 dak- en thuislozen die onder geen beding willen overnachten in een opvanglocatie en die de consequenties van het slapen in de vrieskou hebben geaccepteerd. Dit zijn veelal mensen met een psychische stoornis.

    • Hans Klis