Achterban D66 en GroenLinks willen fusie, maar kans is zeer klein

Een deel van de achterban van D66 en GroenLinks voelen wel voor een fusie van de twee partijen, schrijft NRC Handelsblad.

Via www.nieuwepartij.nl en een Facebookpagina proberen deze D66’ers en GroenLinkskiezers handtekeningen te verzamelen om de twee partijen onder druk te zetten te fuseren. Stefan Hoevenaar, één van de initiatiefnemers:

„Doe het nu maar gewoon. De overeenkomsten zijn zoveel groter dan de verschillen. Bovendien zou een sociaal-liberale fusiepartij met zoveel kleine partijen de kans hebben de grootste partij te worden. Dat heeft als groot voordeel dat kiezers hun stem niet meer geven aan PvdA of VVD in de hoop één van die twee de grootste te maken.”

Kans op fusie zeer klein

Politiek redacteur Pieter van Os schat de kans dat de twee partijen op korte termijn fuseren zo’n ,,0,0 procent is”. Met beide partijen gaat het namelijk vrij goed in de peilingen. Van Os: ,,Als fusiepartij zouden ze wel de grootste kunnen worden.” Dat heeft te maken met het feit dat het bij strategisch kiezen een goed alternatief kan zijn voor zowel links als rechts. De twee partijen samen zouden dan volgens Van Os meer zetels kunnen behalen als ze nu samen hebben.

,,Femke Halsema lijkt nog wel oren te hebben naar een eventuele samenwerking. Alexander Pechtold daarentegen, liet op zijn laatste partijcongres al weten dat zijn partij in het politieke midden moet zitten. Een fusie die de partij naar de linkervleugel trekt zou dan het laatste zijn wat de partij moet doen.”

Zo ontstonden GroenLinks en het CDA ook

De initiatiefnemers laten weten hun actie bewust niet gecoördineerd met de politieke leiding, om zo de druk op te voeren. “Dat is interessant”, zegt van Os. “Ze willen niet wachten op de partijtop.” Het is een beproefde methode om van onderuit de partij fusies voor elkaar te krijgen. GroenLinks en het CDA ontstonden op eenzelfde manier in het verleden door fusies met druk van onderaf.

    • Hans Klis