4 redenen om uit te gaan

1 conferentie

Live-streams TEDxAmsterdam

Live-streams op zo’n 40 locaties. www.tedxamsterdam.com

TED (Technology, Entertainment en Design) is een jaarlijkse conferentie waar creatieve denkers hun ideeën presenteren. Vandaag is er voor de tweede keer een TEDx-event in Amsterdam, waarbij de x staat voor ‘independently organized TED event’. Met o.a. acteur/filmmaker Rutger Hauer, Nobelprijswinnaar Gerardus ’t Hooft en cabaretier Hans Teeuwen. Omdat de dag uitsluitend op uitnodiging te bezoeken is, worden er op zo’n veertig locaties, onder andere Utrecht, Delft, Eindhoven en Rotterdam, ‘simulcasts’ gehouden, met een live-stream-verbinding met TEDxAmsterdam.

2 theater

Monsteren!

Utrecht: Theater Kikker. Tijd: 20.00u. Entree: 7 euro. www.theaterkikker.nl

Tijdens ‘Monsteren’ komen (jonge) makers met onderzoekspresentaties, uitvindingen, toneelteksten, voorproefjes en performances. De makers horen na afloop graag wat het publiek er van vindt. Gastheer: Oscar Kocken.

3 theater

Phaedra

Den Haag: Koninklijke Schouwburg. Tijd: 20.15u, inleiding 19.30u. Kaarten: van 16 tot 24 euro. www.ks.nl

Toneelgroep Amsterdam brengt Phaedra (1677, Jean Racine) in een regie van de Pool Grzegorz Jazyna. Hoofdrolspeelster Chris Nietvelt, als oudere vrouw razend verliefd op een jonge jongen, is groots in een aantal sleutelscènes, zoals de verleiding van Hippolytos en de waanzinscène. Ook de anderen bevinden zich op hoog niveau: de meervoudig bedrogen Theseus van Hans Kesting, de gekraakte eerlijkheid van Eelco Smits als Hippolytos, en Phaedra’s vertrouwelinge en zondebok Oenone in de vertolking van Kitty Courbois. T/m 23 dec. (www.toneelgroepamsterdam.nl).

4 muziek

Klaxons

Amsterdam: Melkweg The Max. Tijd: 20.00u. Entree: 17,50 euro + lidm. www.melkweg.nl

De muziek van de Britse band Klaxons wordt vaak omgeschreven als ‘new rave’: een mengsel van elektronische dansmuziek en rock.