Zes ISAF-militairen gedood door ‘politieagent’

Een man in het uniform van de Afghaanse grenspolitie heeft zes militairen van de internationale troepenmacht ISAF doodgeschoten. Het schietincident gebeurde in het oosten van Afghanistan. Dat meldt Reuters.

Azië-redacteur Hanneke Chin-A-Fo zegt dat er sinds een jaar van tijd tot tijd incidenten plaatsvinden waarbij Afghaanse militairen of politieagenten het vuur openen op buitenlandse militairen. Chin-A-Fo:

Het is niet altijd duidelijk of het om geïnfiltreerde opstandelingen gaat of dat de dader een ander, particulier motief heeft.

De NAVO-missie ISAF voert het tempo van de uitbreiding van het leger steeds verder op om terugtrekking van de NAVO-troepen uit Afghanisaten mogelijk te maken, vertelt Chin-A-Fo:

Het blijkt onmogelijk om bij de screening van recruten volledig uit te sluiten dat er mensen met kwade bedoelingen bij de politie worden aangenomen.   Bij dit incident is onduidelijk of het wel om een agent ging. Een vaak gebruikte truuk van de Taliban om zich in uniformen van veiligheidsdiensten of in vrouwenkleren te vermommen.

De man die het vuur opende op de militairen, is doodgeschoten. Een gezamenlijk team van Afghanen en leden van de ISAF onderzoeken het incident, meldde de internationale troepenmacht. De nationaliteit van de gesneuvelde militairen is niet bekendgemaakt.

    • Ward Wijndelts