OM: hoge concentraties coke en xtc bij Kroon

Het Openbaar Ministerie zegt dat Marco Kroon cocaïne en xtc heeft gebruikt. Tijdens de regiezitting van de zaak tegen de drager van de Militaire Willemsorde legde het OM harde bewijzen op tafel. De 40-jarige Kroon wordt vervolgd wegens het bezit van drugs en bezit en overdracht van stroomstootwapens. De zaak is door de rechtbank tot nader order uitgesteld.

NRC-verslaggever Jaus Müller was in Arnhem bij de rechtbank aanwezig:

“Het is voor het eerst dat het OM inhoudelijk op de zaak in gaat. De officier heeft de bewijzen op tafel gelegd en gezegd: ‘Dit is meer dan genoeg voor vervolging van Kroon.’ Hoge concentraties van de harddrugs zouden in haren van Kroon zijn aangetroffen. Zelf heeft hij tegen de rechtbank gezegd dat hij nooit bewust drugs heeft genomen. Er wordt door Kroons advocaat Geert-Jan Knoops gezinspeeld op een soort complot. De drugs zouden hem zijn toegediend.”

Kroon hoefde niet aanwezig te zijn

Bij de regiezitting op deze eerste dag kwam Kroon “toch maar even kijken wat ze over mij te zeggen hebben”. Zijn licht sarcastische toon zou later verdwijnen. Kroon maakt een aangeslagen indruk en wreef in zijn ogen.

Advocaat Knoops verweerde zich door te stellen dat hij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) aan de tand wil voelen. Vanochtend trok hij voor de militaire kamer van de betrouwbaarheid van hun informanten in twijfel. Justitie onderzoekt Kroon sinds de CIE belastende informatie doorspeelde over illegale praktijken in Kroons café in Den Bosch. De CIE kreeg tips binnen over de aanwezigheid van harddrugs in de kroeg. Informanten van de CIE bezochten het café en begin dit jaar merkte het OM Kroon aan als verdachte.

‘We gaan je breken’
Knoops beweert dat Kroons positie als ridder hem kwetsbaar heeft gemaakt voor bedreigingen. Hij twijfelt aan de tips en de informanten die wezen op het harddrugsbezit van Kroon. Eventueel jaloerse ex-collega’s zouden hem mogelijk willen belasteren. De advocaat citeerde anonieme sms’jes die Kroon ontving. “We gaan je breken. Van hero tot zero”. En: “Vecht je hier maar eens uit held.”

Hoe gaat het nu verder?

Müller meldt dat de rechtbank de zaak tot nader order heeft uitgesteld. “Er wordt eerst onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de informanten. Zo zal de chef als getuige worden opgeroepen door de onderzoeksrechter. Wanneer de zaak-Kroon dus een vervolg krijgt, is afwachten. Defensie zal er echter alles aan gelegen zijn om dit geen langlopende zaak te laten worden. Voor hun is dit een belangrijke zaak vanwege hun zero tolerance beleid ten opzichte van drugs.”

    • Jules Seegers