Winnaars Cameretten dicht op het nieuws

Jasper van Kuijk is de grote winnaar van het Cameretten-festival van dit jaar. Hij kreeg zaterdagavond de juryprijs en de publieksprijs voor zijn komische tirade tegen de versimpeling van de televisie. De jury prees de „ijzersterke, actuele problematiek” van zijn optreden en noemde het „spannend en geloofwaardig”.

Van Kuijk richtte zich vooral op het NOS Journaal, dat volgens hem veel meer uitlegt dan nodig is. Mark Rutte aanduiden als „minister-president” is vergelijkbaar met een weerman die „regen” belooft en daaraan toevoegt dat dat „een soort neerslag” is. Dat is net zo onnozel, zei hij, als een verslaggever op locatie die antwoord moet geven op de vraag hoe de sfeer daar is. „Het is toch godverdomme geen oefeninterland?” Verder leverde Van Kuijk kritiek op de programmaformules (‘formats’) die volgens de omroep gegarandeerd succes opleveren: „Bij de BBC was dit wél leuk, dat is ook een format.” En voorts besprak hij de inzamelingsavonden voor rampgebieden, die volgens Van Kuijk onder het nieuwe kabinet een andere apotheose zullen krijgen. Tot dusver werd het bedrag aan het eind van de avond altijd door een dienstdoende minister namens de regering verdubbeld. Voortaan, voorspelde hij, komt de minister naar de studio om de opbrengst te halveren.

Cameretten, opgericht in 1966 en daarmee het oudste cabaretfestival van Nederland, had een geëngageerde finale, want ook finalist Martijn Koning zat dicht op de actualiteit. Hij vergeleek de PVV met hondenpoep, waar de meeste Nederlanders in een grote boog omheen lopen: „Maar anderhalf miljoen sukkels zijn er gewoon keihard ingetrapt.” De jury noemde hem „een onweerstaanbare verteller”. De derde finalist was de groep Oeloek, die absurdistische sketches met veel fysieke grappenmakerij speelde.

Jasper van Kuijk studeerde industriële vormgeving aan de TU in Delft. Half december promoveert hij op een onderzoek naar het verbeteren van het gebruiksgemak van consumentenelektronica. Daarna blijft hij aan de universiteit verbonden. Maar hij wil daarnaast ook verder als cabaretier.

Hij kenmerkte zijn zege zaterdagavond als „een ongelooflijke trip”. De komende maanden gaan de drie finalisten samen op tournee langs vijftig theaters.

    • Henk van Gelder