Wikileaks: Rutte zwijgt nog over kernwapens

Premier Mark Rutte vindt de openbaarmaking van vertrouwelijke diplomatieke documenten “heel schadelijk voor de diplomatieke verhoudingen.” Hij wil eerst alle feiten op tafel hebben voordat hij op de inhoud ingaat.

Vanmiddag kwam naar buiten dat Nederland vlakbij Eindhoven Amerikaanse kernwapens heeft opgeslagen. “Ik ga niet op elke snipper reageren”, zei Rutte, die wel kwijt wilde dat hij zich zorgen maakt om de onthullingen door Wikileaks. “Het lastig is om diplomatie te bedrijven als alles op straat komt.”

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt dat het openbaar maken van diplomatieke documenten schadelijk is voor het maken van afspraken tussen landen. “Het kan ertoe leiden dat landen minder duidelijk met elkaar gaan communiceren dan zinnig zou zijn.”

Wikileaks begon gisteren met het openbaar maken van zo’n 250.000 documenten, die in totaal over een paar maanden verspreid worden. De eerste documenten (of ‘cables‘) bevatten veel diplomatieke informatie, waaronder precaire opvattingen over politieke leiders.

    • Peter Zantingh