Wikileaks publiceert diplomatieke communicatie

Klokkenluiderssite Wikileaks is begonnen met het publiceren van duizenden ‘cables’. Het zijn berichten die Washington verstuurde naar Amerikaanse ambassades over de hele wereld. En andersom. Enkele pikante bevindingen uit deze documenten.

Klokkenluiderssite Wikileaks is begonnen met het publiceren van duizenden ‘cables’. Het zijn berichten die Washington verstuurde naar Amerikaanse ambassades over de hele wereld. En andersom. De site heeft zo’n 250.000 memo’s online gezet. Enkele pikante bevindingen uit deze documenten op een rijtje:

 • Enkele Arabische leiders, waaronder koning Abdullah van Saudi-Arabië, drongen er bij de VS op aan om Iran aan te vallen en zo hun nucleaire programma te beëindigen.
 • Amerikaanse diplomaten kregen van Hillary Clinton zelf de opdracht de staf van de VN te bespioneren. Ze zochten in 2009 naar technische details over de communicatie-systemen van de VN. Ook ‘biometrische informatie’ zoals DNA werd opgevraagd.
 • Ahmadinejad wordt vergeleken met Hitler. Het land probeerde raketten te kopen, of heeft ze gekocht, van Noord-Korea die ook Europa kunnen bereiken.
 • Poetin heeft banden met de Russische georganiseerde misdaad.
 • China probeerde Amerikaanse computernetwerken te saboteren.
 • De VS vroegen Slovenië om opname van Guantanamo-gevangenen, waarvoor ze in ruil een ontmoeting met president Obama konden krijgen.
 • De corruptie in de Afghaanse regering wordt besproken, die een stuk erger blijkt dan openbaar was. Zo werd een hoge ambtenaar met meer dan vijftig miljoen dollar in cash aangetroffen op een buitenlandse trip.
 • Duitsland is gewaarschuwd in 2007 om geen arrestatiebevelen uit te vaardigen voor Amerikaanse CIA agenten. Die pakten een onschuldige Duitser op die toevallig dezelfde naam had als een vermoedelijke terrorist in Afghanistan.
 • De president van Jemen sprak met generaal David Petraeus over de aanvallen op Jemenitische Al-Qaida bases, en zei “We blijven zeggen dat de bommen van ons zijn, niet van jullie.”

Uit Den Haag is nog weinig bekend, maar dat kan komen. Wikileaks heeft aangekondigd de cables in de komende maanden vrij te geven. Wel heeft HP/De Tijd een memo gevonden waarin enkele opmerkingen over Maxime Verhagen uit de mond van de Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall staan. Zo blijkt dat Verhagen dacht dat de VS Iran zouden binnenvallen, in plaats van Irak. Ook wordt duidelijk dat hij op dat moment voor de toetreding van Turkije in de EU was.

The Guardian, die de documenten samen met enkele andere kranten gisteren al konden inzien, heeft een handige kaart gemaakt waar documenten op te vinden zijn.

Klik op de kaartKlik op de kaart

Wie Wikileaks zelf wil uitpluizen kan terecht op hun website, of via hun Reddit. Ook is hier een zipbestand te downloaden.

  • Peter van der Ploeg